В Кролевецькому р-ні неподалік від с. Боцманів розміщується ботанічний заказник місцевого значення "Андріївський". Територія його займає площу 37 га в Хрещатинському лісництві Кролевецького держлісгоспу. В цілому в заказнику переважає лісова рослинність, представлена дубово-сосновими та дубовими лісами. Невеликі площі в найбільш зниженій частині масиву займають болота у комплексі із торф’янистими луками.

Перший ярус в дубово-соснових лісах утворює висока сосна з участю берези. У другому ярусі зростають дуб, липа серцелиста та клен гостролистий. Підлісок складає в основному крушина ламка, досить часто — бруслина бородавчаста, зрідка трапляється черемха, яка навесні своїми білосніжними квітами наповнює ліс сильним ароматом. Тут можна зустріти і горобину звичайну. Місцями трапляються густі зарості малини.

В розрідженому трав’яному покриві пере-важає зірочник ланцетовидний. Тут можна по-бачити характерні види широколистяних лісів, такі, як просянка розлога, осока лісова та пальчаста, куцоніжка лісова. Трапляються також грушанка мала та ортилія однобока, вероніка лікарська. Подекуди куртини утворює щитник картузіанський та хвощ лісовий. Нерідко стовбури дерев густо обплетені хмелем звичайним.

Крім дубово-соснових лісів, у заказнику є і чисті дубові ліси. Підлісок в них утворює здебільшого бруслина бородавчаста. Інколи можна побачити ялівець звичайний, що виділяється своїми чорними шишечками з сизою поволокою, подібними до ягід. В трав’яному покриві часто переважають злаки. Місцями цілі зарості утворює папороть орляк, інколи домінує зірочник ланцетовидний, помітний навесні своїми зірочками-квітами. Тут можна зустріти і осоки гірську та пальчасту, медунку темну, копитняк європейський, серпій фарбувальний. Відмічені і такі цінні лікарські рослини, як купина пахуча та наперстянка великоцвіта із великими видовженими блідо-жовтими квітами. В цих лісах також можна зустріти лісову орхідею коручку морозниковид- ну, занесену до Червоної книги України.

Болотна рослинність не займає великих площ. Досить поширеною тут є осока омська. Звичайними є такі вологолюбні види, як вербозілля звичайне, осока пухирчаста, хвощ річковий, який інколи утворює суцільні зарості. Привертають увагу рожеві суцвіття плакуна верболистого, можна побачити і вовче тіло болотне. Більш привабливими ці ділянки стають, коли квітують жовті півники болотні. Вузькими смугами вздовж болота зростають вільхові ліси.

Невеликими плямами на більш підвищених ділянках трапляються торф’янисті луки, на яких домінує щучник дернистий. Тут була виявлена велика популяція пальчатокорінника м’ясочервоного, занесеного до Червоної книги України. На торф’янистій луці зростають і такі цінні лікарські рослини, як перстач прямостоячий (калган) та чемериця Лобелієва.

Із найбільш типових ссавців у заказнику "Андріївський" відмічені європейська козуля, лисиця, сірий заєць, кріт, бурозубки, вовчки, мишовидні гризуни. Серед птахів переважають дрібні лісові горобині птахи. Із хижих птахів у заказнику гніздиться канюк. З земноводних найбільш численна гостроморда жаба, трапля-ється звичайна квакша, яка є видом, що охороняється в Сумській області.
Заказник "Андріївський" є типовим для регіону збереженим природним комплексом.

 


    фейсбук