В п’яти кілометрах на північний захід від м. Шостки на правому березі одноіменної річки, на її терасі розміщується заказник "Богданівський" площею 1489 га. Його територія складається із двох частин. Одна з них, більша за площею і сухіша, починається безпосередньо від с. Лазарівка і займає 29 лісових кварталів з різноманітною лісовою рослинністю та фрагментами болотної. Друга ділянка займає лише 2 лісових квартали. Вона знаходиться на уступі тераси, в яку входять переважно притерасні вільшняки біля с. Богданівки.

Найбільш поширеними в заказнику є угруповання дубово-соснових лісів. Значну площу займають чисті соснові ліси зеленомохові, а на сухих гривках зустрічаються соснові ліси лишайникові.

В дубово-соснових та соснових лісах зака-зника, як правило, добре виражений покрив зелених мохів. Тут зростають такі типові бореальні види, як ортилія однобока, грушанка мала, зимолюбка зонтична, котячі лапки дводомні, плаун булавовидний та плаун річний, занесений до Червоної книги України. В підліску переважає крушина ламка з домішкою бруслини бородавчастої. На більш підвищених та освітлених ділянках утворює плями орляк, а по зниженнях - чорниця. В дубово-соснових лісах звичайними видами є також конвалія, осока пальчаста, купина пахуча. Звичайними тут є і папороті, в складі яких є голокучник дубовий - вид, що охороняється в області.

Найбільш сухі піщані підвищення в масиві займають соснові ліси лишайникові. Тут серед розріджених низькорослих сосен в розрідженому лишайниковому покриві зростають такі піщані види, як келерія сиза, куничник наземний, цмин пісковий, чебрець повзучий. Біля с. Лазарівка збереглись ділянки дубових та дубово-соснових лісів.

Чорновільхові угруповання мають добре виявлений підлісок із крушини ламкої, багато в них ожини несійської (ведмежини). Стовбури дерев місцями досить густо обвиває хміль. В трав’яному покриві переважає безщитник жіночий з домішкою щитника шартрського, інколи - кропива.

Характеристика рослинного покриву була б неповною без характеристики болота. Тут, у зниженні серед соснового лісу, утворилось евтрофне болото. По його краю знаходяться чагарникові угруповання з переважанням верби попелястої, а в центрі - угруповання осоки гострої із співдомінуванням вовчого тіла болотного, місцями куничника сіруватого.

Фауністичні комплекси заказника сформувалися переважно за рахунок дендрофільних видів. Із ссавців тут мешкають європейська козуля, лісова куниця, лисиця, заєць сірий, звичайний кріт, мишовидні гризуни. Білка нечисленна. В 1996 р. останній раз відмічався лось. Орнітофауна представлена типовими видами мішаних та соснових лісів Лівобережного Лісостепу. Переважають з них горобині (дроздові, синиці, в’юркові, мухоловкові, повзик, славкові, воронові). Трапляється малий яструб. З видів, занесених до Червоної книги України, можна відмітити дуже рідкісного хижака великого підорлика. Гніздо, яке ймовірно належить цьому виду, розташоване в притерасному вільшняку заплави р. Шостка. З плазунів у заказнику оселяється звичайний вуж. З земноводних тільки в притерасному вільшняку була виявлена гостроморда жаба.

Цікавим і різноманітним є рослинний і тваринний світ заказника "Богданівський"

 


    фейсбук