Назва цього лісового заказника пов’язана з іменем відомого педагога Ушинського. Знаходиться він неподалік від маєтка його родини біля с. Богданівки Шосткинського р-ну. Територія заказника займає чотири лісових квартали загальною площею 104 га.

В рослинному покриві цієї ділянки на терасі р. Шостки поєднуються збережені в природному стані лісові угруповання та середньовікові культури. Природні ліси тут переважно дубові. В підліску переважає ліщина, в трав’яному ярусі - орляк або яглиця, а на більш вологих ділянках - щитник чоловічий з домішкою щитника шартрського та безщитника жіночого. Можна зустріти ділянки, де в трав’яному покриві переважає хвощ лісовий. Штучні насадження представлені культурами дуба північного (червоного), ялини, клена гостролистого та горіха. Культури, як правило, густі, з розрідженим трав’яним ярусом.

Залісені ділянки чергуються з галявинами, на яких збереглися окремі крислаті дуби. Ма-льовничості галявинам надають яскравоквітучі рослини - дзвоники персиколисті, буквиця лі-карська, пахучка звичайна, конюшина альпійська та багато інших. Зростає тут і лісова орхідея - коручка морозниковидна.

Значне антропогенне навантаження та невелика територія, оточена з усіх боків сільсь-когосподарськими угіддями, обумовлюють не-велике різноманіття фауни хребетних. Теріо-фауна представлена дрібними гризунами та комахоїдними. Зрідка трапляються лисиця та сірий заєць. Фауна птахів більш різноманітна. Тут оселюються дрібні види горобиних, з яких найбільш чисельними є зяблик, велика синиця, співочий та чорний дрозди, звичайна вівсянка, повзик, великий строкатий дятел. З плазунів виявлений звичайний вуж, із земноводних - гостроморда та озерна жаби. Подекуди трапляється звичайна квакша.

 


    фейсбук