Ботанічний заказник загальнодержавного значення "Банний яр" площею 236 га знаходиться у Сумському р-ні. Він розташований на відрогах Середньоросійської височини, тому рельєф місцевості у ньому хвилястий - з численними балками системи р. Псел. До складу заказника увійшли квартали 26, 42, 43, 52 Могрицького лісництва. Заказник є частиною одного з найбільших в лісостеповій зоні України, масиву широколистяного лісу площею близько 12 тис. га. Цей лісовий масив привертав до себе велику увагу, як місце зростання рідкісних, реліктових для Лівобережжя України видів. У 1944 р. акад. Є.М. Лавренко описав ліси цього урочища як нагірну діброву з переважанням в ярусі дуба та ясена. Спостереження за цією заповідною територією багато років підряд здійснюють студенти та аспіранти кафедри ботаніки Сумського державного аграрного університету під науковим керівництвом професора Ю.А. Злобіна.

Рослинність заказника — це широколистяний ліс. В деревному ярусі переважають дуб, ясен, клен гостролистий, липа серцелиста, інколи у верхній частині схилів значною є домішка берези. Деревостан густий, в літній період ліс темний і тому підлісок розріджений — це поодинокі кущі ліщини, свидини, клена татарського, бруслин європейської та бородавчатої, а по днищах балок — черемха та бузина чорна. В травостої лісів заказника переважають типові види широколистяних лісів — яглиця звичайна, осока волосиста, підмаренник запашний, зірочник ланцетовидний. Часто зустрічаються копитняк європейський, вороняче око, фіалка дивна, чина весняна, медунка темна, щитник чоловічий.

По днищах балок у відносно вологих умовах поширені ліси з покривом із яглиці, кропиви, цибулі ведмежої. Серед вологолюбних видів тут зростають чистець лісовий, костриця велетенська, рідкісні на Сумщині реліктові види — зірочник гайовий, костриця висока, страусове перо, а також червонокнижні види — лунарія оживаюча та цибуля ведмежа. Територія заказника є своєрідною схованкою (рефугіу- мом) теплолюбних видів в період зледеніння.

В заказнику є лучні ділянки, які буяють барвистим цвітом гадючника в’язолистого, шавлії, чебрецю, материнки, звіробою. Чимало у флорі заказника інших лікарських рослин.

Фауна заказника представлена лісостеповими тваринами - мешканцями широколистяних лісів. Серед птахів звичайними видами тут є зяблик, синиця велика, вівчарики ковалик та жовтобровий, дрозди чорний та співочий, соловейко звичайний, сорока, щиглик, коноплянка, вівсянка звичайна, горлиця звичайна, сова сіра, крутиголовка, іволга, дятел строкатий великий і малий, костогриз, серед хижаків - канюк звичайний.

З ссавців найбільше люблять борсатись в багні біля цибулі ведмежої дикі свині, згризають кору з молодих гілочок липи та кленів козулі європейські та лосі. З хижаків територію заповідних кварталів контролює родина лисиць звичайних, які мають вириті в цих місцях виводкові нори. В глибокій балці біля старої водойми мешкають тритон звичайний, ропуха зелена, жаба трав’яна.

Заказник "Банний яр" — один з найва-жливіших в Україні об’єктів охорони східноєв-ропейських липово-кленово-дубових лісів, занесених до Зеленої книги України. Заказник з прилеглими до нього лісами є перспективним для створення тут природного заповідника або національного природного парку.

 


    фейсбук