В Глухівському р-ні в долині р. Есмань розташований Верхньоесманський ландшафтний заказник місцевого значення. Його територія площею 2912,5 га. знаходиться на крайній південній межі Лівобережного Полісся.

В рослинному покриві заказника основні площі займають ліси, які входять до Слоутсь- кого та Землянківського лісництв. До території заказника належить частина заболоченої заплави р. Есмань, на якій місцями раніше проводився видобуток торфу, а тепер іде відновлення рослинності. Серед лісової рослинності найбільш поширені соснові ліси. Деревостан складений високими міцними соснами віком 55-60 років. Прикрашають ліс м’які килими мохів та лишайників. Трав’яний покрив розріджений, місцями в ньому переважає конвалія. Подекуди зарості утворює високий злак — ку- ничник наземний. Тут можна зустріти багато північних (бореальних) видів, характерних для Українського Полісся. Це вічнозелені плауни - булавовидний та річний, останній занесений до Червоної книги України. Поруч помічаємо ожику волосисту, грушанку малу та ортилію однобоку. Нерідко можна побачити листопадну чорницю та вічнозелену брусницю — теж бореальні види.

В соснових лісах можна зустріти низку малопоширених та рідкісних для Полісся видів. Насамперед, це — щитник австрійський, сон широколистий, скорзонера низька та наперстянка великоквіткова. На сухих піщаних схилах трапляється невисока волошка сумська з рожево-пурпуровими суцвіттями, стебла якої стеляться на піщаному грунті.

Серед соснових лісів трапляються невеликі ділянки середньовікових дубових лісів. Трав’яний покрив, в якому часто домінує конвалія звичайна, відзначається багатою флорою. Тут зростає багато лісостепових видів, рідкісних для цього регіону, що має в основному північний характер. В травні ліс прикрашають великі білі квіти анемони лісової та темно-лілові квіти півників угорських. Привертають увагу медунка вузьколиста та рутвиця мала. На сонячних схилах можна зустріти рідкісну для Сумщини вишню степову. Серед цікавих знахідок в заказнику слід згадати смовдь оленячу — рідкісний в області центральноєвропейський вид. Є в заказнику і ділянки дубово-соснових лісів з підліском з ліщини.

На болотах, які розміщуються в заплаві р. Есмань, суцільний м’який килим утворюють сфагнові мохи. На них утворюють зарості осока здута та пухівка багатоколосова. Тут виявлене зростання ряду таких північних, дуже рідкісних в Україні болотних рослин, як осоки тонкокореневищна та багнова — льодовикові релікти. На цих болотах можна зустріти інші північні болотні рослини - вербу лапландську, бобівник трилистий, вовче тіло болотне. Цілі смуги утворюють образки болотні, які виділяються на фоні сфагнового килиму білими "крильцями" квітів, а далі — червоними супліддями.

Нашу увагу привернуло болото "Журавлине" в Землянківському лісництві. Тут утворює зарості журавлина болотна, яка щедро прикрасила сфагнові горби темно-червоними ягодами. У Слоутському лісництві у зниженні між вкритими сосновим лісом горбами розкинулось мальовниче озеро Покійне. По периферії воно заростає в основному осокою здутою з участю вовчого тіла болотного.

Частина заказника в заплаві р. Есмань включає територію колишніх торфорозробок, на яких внаслідок осушення сформувались торф’янисті луки із щучником дернистим та осокою чорною. У зниженнях на місцях, де добувався торф, збереглись болотні види - вовче тіло болотне, калюжниця болотна. На вологих ділянках формуються густі зарості берези та верби попелястої. Зрідка можна зустріти поодинокі сосни та невеликі смуги вільшняків.

Отже, Верхньоесманський заказник являє собою добре збережений типовий поліський бореальний комплекс рослинності, збагачений рідкісними та малопоширеними видами інших регіонів України. Це — цінна ділянка Сумщини.

 


    фейсбук