«Донецький кряж»

 

Регіональному ландшафтному парку присвоєна назва головної рельефоутворюючої системи краю — Донецького кряжу. Він, як купол, піднімається над місцевістю і відіграє величезну природну, рекреаційну й економічну роль. Зокрема на височині виникають і стікають з неї у басейни Дніпра, Дону й Азовського моря річки, тут формується особливий (більш прохолодний і вологий) клімат. Все це дає підставу виокремлювати у степовому Донбасі особливу інтразопальну природну категорію, так званий «Донецький лісостеп», розташований у Шахтарському і Амвросіївському районах. Площа 3952,2 га.

До складу парку входять степові ділянки та штучні масиви, які являють особливу наукову та природоохоронну цінність.

Тут збереглися ділянки цілинних та різнотравпотипчаковоковплових степів з байрачними лісовими масивами у гирлах балок та штучними насадженнями лісових культур у степах.

Неповторної своєрідності ландшафту парку падає оспіваний з козацьких часів ансамбль комплексу «Савур-Могила», куди кожний рік приїжджає багато тисяч мешканців сусідніх міст та сіл Донецької, Луганської та Ростовської областей, щоб ушанувати пам'ять солдатів, які загинули під час Великої Вітчизняної війни, героїв-визволителів Донбасу.

З оглядового майданчика Савур-Могили відкривається неповторний пейзаж Донецького кряжу зі степовими ділянками, байрачними лісами, сільськогосподарськими угіддями та селищами, що заблукали уздовж русел степових річок.

Річки та лісові масиви дають можливість для занять спортивним рибальством та мисливством. Все це надає регіональному ландшафтному парку «Донецький кряж» великої рекреаційної цінності.

Фауна представлена численними видами, 15 з яких занесені до Червоної книги України.

Видовим багатством та різноманіттям характеризується флора парку. Флористичний список налічує тут близько 500 видів рослин, 46 з яких — ендемічні та близько 20 занесені до Червоної книги України.

Регіoнальний ландшафтний парк "Донецький кряж"
вул. Крупської,1-А м. Шахтарськ Україна 86200

Тел.: (06255) 42 204

 


    фейсбук