Сьогоднішні землі Бучацького району - стародавні володіння магнатів Потоцьких та Бучацьких. Унікальна природа із надзвичайно гарними руїнами замків та дивними за красою храмами дає можливість уявити собі ту колишню „країну міст", яка існувала на землях Придністров'я, Карпатської та Червоної Русі та Галицько-Волинського князівства.

 

Старовинний Бучач знаходився у самому центрі цих земель.

Бучач (перша писемна згадка -1397 рік) мальовничо розкинувся на берегах глибокого каньйону річки Стрипи.

На вершині Замкової гори, що осіняє місто своєю тінню, височіють руїни замку - родового гнізда Бучацьких, яке з XVII ст. перейшло у володіння Потоцьких. Протягом ХУІ-ХУІІ ст. ця твердиня не раз уславилася своєю нескореністю перед завойовниками. Найвідомішою з них є облога замку в 1672 р. військами Магомета IV. У історію Бучач увійшов ще і тим, що саме тут, в 1672 р., було підписано ганебний для Речі Посполитоі Бучацький мир із Туреччиною, за яким до турків відійшло усе Поділля. Німим свідком цих подій є старезна липа, що й досі росте у південній частині міста. У 1676 р. турецькі війська знищили фортецю, яка була відбудована Яном Потоцьким. Потоцькі взагалі багато зробили для розквіту Бучача. Особливо діяльним і щедрим виявився Микола Потоцький. У центрі міста можна оглянути славнозвісну ратушу, одну з кращих пам'яток архітектури XVIII століття в Україні, яка побудована у стилі пізнього бароко на його замовлення у 1751 році за проектом Б. Меретина. Прикрасою ратуші є скульптури, виконані основоположником нової барокової скульптури у середині XVIII століття Йоаном-Георгом Пінзелем. Його роботами прикрашений і фасад катедри святого Юра у Львові.

На кошти Потоцького споруджено також і церкву Святої Покрови, костьол та монастир отців василіан, автором проекту якого був архітектор Готфрід Гофман.

Надзвичайним витвором мистецтва є різьблений іконостас Миколаївської церкви, спорудженої 1610 року на кошти дружини Стефана Потоцького Марії з родини Могил. Марія Могилянка подарувала храму ікону „Богородиця" (XVI ст.). Ця церква була першим кам'яним храмом міста

Навколо Бучача також є багато цікавих архітектурних пам'яток: за 2 км на північ - руїни фортеці в Підзамочку, за 2 км на південь - в урочищі Монастирок збереглись залишки церкви XVI століття. Недалеко звідси і до замку в Золотому Потоці.

З природних об'єктів цікавими для туристів є найбільший водоспадистий струмок України - Русилівський водоспад. Він починається із декількох струмків на околиці села Русилів. На своєму шляху струмок утворює 14 водоспадів. Окремі з них падають з висоти 8-13 метрів.

 

Іще одним об'єктом для огляду туристами є оригінальні за будовою, красою і доступністю травертинові скелі в селах Переволока, Рукомиш, Скоморохи і Сокілець.


    фейсбук

    Останні матеріали