Балаклава - містечко на південному сході Севастополя, на-звання по-турецьки означає «Риб'яче Гніздо» (Баликли-Юве). Розташований на березі зігнутої живописної бухти, що нагадує північний фіорд. На думку деяких учених, бухта відповідає опису порту Лістрігонів, куди нібито потрапив під час своїх мандрів гомерівський герой Одіссей. Балаклава - це й унікальні пам'ятники природи - миси Айя і Фіолент, і романтичні руїни генуезької фортеці Чембало (у 2002 р. тут стали влаштовувати рицарські турніри, відкрився невеликий музей), і таємничі стародавні храми, овіяні поетичними легендами. Не менше легенд ходить про незчисленні скарби англійського фрегата «Принц», затонулого під час Кримської війни в 1854 р., у своєму першому рейсі, за що корабель і прозвали «Чорний принц». Тоді ж у Балаклавському битві загинуло багато нащадки самих аристократичних пологів Великобританії. Можна потрапити на спеціальну військово-археологічну екскурсію і за допомогою металошукача виявити формені гудзики або цінні ордени.
Південніше Балаклави виступає в море скелястий мис Айя (Свята гора, греч.), Що обмежує із заходу Південний берег
Криму з його особливими, близькими до Середземномор'я, рисами природи. Тут раптово починаються інший клімат, інші рослини. Тут самому сучасній людині стає зрозумілим, як можна поклонятися каменям і деревам, сюди спрямовуються художники і фотографи, контактери, екстрасенси і просто любителі пожити голяком.
Скелі мису Айя круто обриваються до моря, місцями утворюючи грандіозні обвали - неприступні кам'яні хаоси. У воді скелі обжиті численними водоростями і молюсками-фильтраторами, завдяки цьому вода незвичайно чиста і прозора.
Гірські схили покриті унікальними субсередземноморський сосново-ялівцево-Суничниковий рідколіссям. Місцеперебування реліктової сосни пицундской (Станкевича) - найбільше в Криму. Окремі дерева у віці більше 200 років досягають десяти метрів висоти при діаметрі більш напів-метра. У заказнику охороняються і популяції вічнозелених реліктів: суничника дрібноплідного і ялівцю високого:; зустрічаються старожили більш ніж 250-річного віку. Всього ж в заказнику - близько 500 видів рослин, 28 з них занесені в Червоні книги. Картину чарівної природи доповнюють живуть тут рідкісні види тварин: орлан-білохвіст, подковонос, леопардовий полоз та інші.
Урочища Батіліман і Ласпі на землях Севастополя - вже повноцінне Южнобережье. Ці місця називають кримською Африкою - за сухість клімату, жару і захищеність від вет-рів. Скельні хаоси у воді виглядають досить небезпечними, але штормить тут дуже рідко, а вода між скель найчистіша і наповнена життям: серед мальовничих водоростей ховаються мідії, снують краби і рибка. На схили гір деруться вічнозелені дерева, вік багатьох з яких наближається до тисячолітнього. Аромат деревовидного ялівцю і звуко-ші вібрації цикад заповнюють цей загублений світ, відгороджений від цивілізації прямовисними скелями майже кілометр-вої висоти.


    фейсбук

    Останні матеріали