Інкерман - місто на землях Севастополя, що дав назву будівельному і облицювальному матеріалу: инкерманский камінь - щільний білий вапняк. Добували його з незапам'ятних часів, тому навколишні скелі пронизані катакомбамі.і Використовували для військових цілей, для госпіталів і монастирських келій. Ідеальні підземні лабіринти для витримки вин Інкерманський завод марочних вин заслуговує окремої екскурсії.
Інкерманський печерний монастир розташований на правому березі річки Чорна при її впадінні в Північну бухту в околицях Севастополя. Заснований в VIII-IX ст. монахами-1 иконопочитателями, що бігли з Візантії від переслідувань іконоборців, він складався з декількох церков і комплексу житлових і господарських печер. Всі вони пов'язані один з одним висіченими в скелі ходами. Вхід в монастир був влаштований біля церкви під скелею, довгий коридор закінчувався невеликим залом з кам'яними лавами, який вів в церкву св. Климента. Печерні приміщення зовні скелі позначені арочними вікнами, об'єднаними трикутними бубнах. Монастир відновлюється і вже діє.
На правому березі річки Чорної недалеко перед в'їздом в j Севастополь з півночі добре видно два скельних масиву - Загайтанськой і Мопастирская скелі. На вершині останньої красуються вежі середньовічної фортеці Каламіта. Вона захищала торговельний порт Мангупського князівства Авліта. Згодом по її імені: став зватися і порт.
У XV в. Феодорита вели через Каламіту жваву торгівлю; користувалося портом і Кримське ханство. Звідси відвозили невільників, захоплених татарами на російських, українських і польських землях.
У 1434 р. генуезці розграбували і спалили Каламіту. Однак після розгрому генуезьких військ під Солхатом (Старий Крим) мангупские князі знову відбудували фортецю.
У 1475 р. турки без особливих зусиль оволоділи фортецею і перейменували її в Інкерман, господарюючи в ній до XVIII століття.
Дуже своєрідним пам'ятником каменерізної технології є Інкерманський кар'єр, дно якого заповнене яркоаквамаріновой джерельною водою. Сюди пішли води джерела святого Климента, викликані його молитвою майже дві тисячі років тому. Протягом усіх цих років кар'єр діяв! З часів каторжників Римської імперії скелі зберігають штольні, вироблення, гігантські тераси. В озері, повністю відокремленому скельними обривами, - відмінне купання.
З Інкермана, розташованого на березі однойменної бухти і не має свого пляжу через портових споруд, можна рейсовим теплоходом відправитися купатися в бухту Голландія або на Північну сторону Севастополя. Туди ж їздять на маршрутних таксі та рейсових автобусах.
Взагалі, автостанція Північна, куди дуже часто ходять пороми і морські трамваї (невеликі теплоходи) від центру Севастополя, є зараз одним з найбільших транспортних вузлів. Наприклад, є автобусний рейс уздовж усього Західного узбережжя Криму через Євпаторію аж до смт. Чорноморське, багато рейсів на Бахчисарай, є і прямі до Сімферополя.
Пляж під Радіогорка відомий як нудистки, а чудові піщані пляжі Учкуєвки і Любімовки мають всі риси сучасних морських курортів. Далі на північ освоюються приватними пансіонатами, дачами і базами відпочинку відмінні піщані пляжі біля села Орловка і гарнізону Кача. До них можна потрапити не тільки від автостанції Північна, але і з Бахчисарая.


    фейсбук