Місто обласного підпорядкування, розташоване у південно-західній частині Донецької області за 75 кілометрів від Донецька. Траса, що проходить через Димитров, з’єднує його з Красноармійськом і далі з іншими містами і регіонами України. Красноармійськ, до речі, — найближчий для Димитрова залізничний вузол. Цією трасою димитровці мають можливість дістатися до нього, подолавши 16 кілометрів.
Димитров — молоде місто. Його виникнення пов’язане з розробкою родовищ кам’яного вугілля, розпочатого в 60-х роках XIX століття. Історичними попередниками міста Димитрова були два гірницьких селища, що утворилися навколо вугільних копалень: Новоекономічного (1911) і Гродівського (1916). З роками територія цих селищ об’єдналася і в 1937-1957 роках мала назву Новий Донбас.
Потім, в період з 1957 по 1972 рік, селище отримало статус міста і називалося, як і раніше, Новоекономічне. А вже після цього — Димитров.
Промислові запаси вугілля в межах Димитрова складають 168,9 мільйона тонн. Сьогодні розробку коксівного вугілля ведуть відокремлені підрозділи державного підприємства «Красноармійськвугілля»: шахти імені О.Г.Стаханова, «Центральна» та імені Г. М. Димитрова. ТОВ «Димитров-вантажтранс» надає послуги з доставки і відправлення вугільної продукції залізничним транспортом. ТОВ «Димитровський експериментально-механічний завод» забезпечує шахти обладнанням і здійснює їхній капітальний ремонт.
Але не тільки вугільна промисловість характеризує економіку міста. У Димитрові працюють завод «Будцеталь», автомобільне підприємство «Автомобіліст», ТОВ «Донмет», яке здійснює заготівлю й переробку металобрухту та виготовлення металоконструкцій промислового і побутового призначення. На території міста знаходяться відділення найпотужніших банків України, які обслуговують підприємства, організації, установи усіх форм власності.
Освіту димитровцям забезпечують дошкільні заклади, загальноосвітні школи, інтернати, вечірні школи. Всього їх 26, з них 9 шкіл і 7 дошкільних закладів мають статус україномовних.
З метою забезпечення оптимальних умов розвитку особистості в Димитрові відкрито заклади нового типу для профільної підготовки з підвищеним рівнем організації освітнього процесу — Українську гімназію та Димитровський міський ліцей.
У місті працюють два професійно-технічних училища та професійний ліцей, які готують робочі кадри для вугільної галузі та сфери обслуговування.
Охорона здоров’я представлена центральною міською та інфекційною лікарнями.
Центральна міська лікарня — багатопро- фільний лікувально-профілактичний заклад зі стаціонаром на 370 ліжок і поліклінікою на 800 відвідувань на день. Стаціонар представлений 10 спеціалізованими відділеннями, а в поліклініці забезпечують прийом 45 лікарів. У структурі лікарні є й станція швидкої медичної допомоги.
Лікарня відкрита у 1928 році. За ці роки значно зміцнена матеріально-технічна база лікарні. Зріс рівень спеціалізованої медичної допомоги населенню. Цілий ряд відділень — травматологічне, урологічне, онкологічне та ЛОР-відділення — виконують міжрайонну функцію. Враховуючи те, що в місті провідною галуззю виробництва є вугільна, збережений цеховий принцип медичного обслуговування шахтарів.
Для молоді знайдуться заняття на будь-який смак у центрі гармонійного розвитку дітей та юнацтва «Бригантина» шахти імені О.Г.Стаханова. Тут працюють 17 студій і 5 спортивних секцій, в яких займаються 783 дитини. Художні колективи центру беруть активну участь в культурному житті міста, конкурсах різних рівнів. Гордість центру — секція спортивної аеробіки й фітнесу, вихованці якої мають звання чемпіонів світу.
Спортивну базу міста складають 2 стадіони та 35 спортивних майданчиків, а також палац спорту «Олімп» з 50-метровим та малим басейнами. Палац спорту «Олімп», збудований на кошти підприємств вугільної промисловості, працює з 1969 року. У його спортивних залах займаються понад тисячу спортсменів, проводяться змагання обласного і республіканського рівнів з різних видів спорту. На спортивних доріжках плавального басейну виступають в змаганнях юні вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл області, деякі в подальшому стали відомими спортсменами й олімпійськими чемпіонами (Сидоренко, Фесенко).


    фейсбук