Ясинувата — місто обласного підпорядкування, розташоване біля витоків річок Кальміус і Кривий Торець, за 21 кілометр на північ від Донецька.
Землі нинішнього міста й однойменного району були заселені ще в далеку давнину, про що свідчать археологічні розкопки. Тут було виявлено 47 сховищ епохи міді, бронзи, а також поховання кочівників. Крім того, в Ясинуватій знайдена неолітична стоянка.
Проте інтенсивне заселення цих місць роз-почалося у XVII столітті. Першими тут осели-лися селяни-втікачі з берегів Дону й Дніпра, потім сюди переселилися запорізькі козаки-самітники, що займалися землеробством, скотарством і мисливством. З початку XVII століття територія сучасної Ясинуватої увійшла до сфери впливу Запорізької Січі, а пізніше тут була створена воїнська казенна слобода.
Місто Ясинувата було засноване в 1872 році у зв'язку з інтенсивним освоєнням і розвитком Донецького вугільного басейну. Спочатку це було невеличке пристанційне селище на 40 дворів з населенням близько 800 чоловік.
У 1879 році введена в експлуатацію залізнична лінія Ясинувата — Хацапетівка, потім залізнична колія з'єднала Ясинувату з Макі-ївським металургійним заводом. У 1884 році почала діяти лінія Ясинувата — Гришине — Чапліне. Поступово з'являлися й нові залізничні лінії. Вже на початку XX століття станція Ясинувата перетворилася на потужний залізничний вузол, через який йшли потяги з вугіллям, рудою і хлібом.
Зараз на території міста функціонують близько 265 підприємств різних форм власності. Найбільші з них — підприємства залізничного вузла, на яких працює понад третина населення міста, і Ясинуватський машинобудівний завод. Для фінансового обслуговування підприємств, організацій і громадян працюють відділення провідних банків.
У місті діють технікум транспортного будівництва, три професійно-технічних училища, мережа шкіл, школа-інтернат. Медичне обслуговування здійснюють дві лікарні.
Для організації занять фізичною культурою і спортом в місті побудовано 2 стадіони, спортивна споруда для проведення мотогонок, 22 спортивних майданчики. У дитячо-юнацькій спортивній школі створені умови для фізичного розвитку молоді. Щорічно проводяться відкриті змагання міста і чемпіонат України з мотокросу у вищій лізі.
Загальна площа зелених насаджень складає 580,9 гектара. На території Ясинуватського району ростуть 10 рослин, занесених до Червоної Книги України, і майже 25 видів цінних лікарських рослин. Найулюбленішими місця-ми відпочинку городян є парк культури і відпочинку, декілька скверів, два ставки, лісовий масив.
В місті працює оригінальний музей під відкритим небом, де представлені три паса-жирські вагони різних років виробництва і старенький паровоз серії «ОВ». Пам’ятником архітектури визнаний залізничний вокзал, збудований у 1948 році. У місті є меморіал Солдатської слави, пам’ятний знак засновникам Ясинуватої, інші пам’ятники.


    фейсбук