ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в Полтаві. Відома з кінця 17 ст. На плані Полтавської фортеці 1722 позначена у вигляді хрещатої п’ятидільної одноверхої дерев’яної церкви на місці теперішньої Спаської церкви. На тому ж плані з південного боку зображено тридільну триверху дерев’яну церкву. На її місці 1773 (за іншими джерелами 1770–1778) на кошти П. Руденка збудовано муровану Воскресенську церкву. Була кубічною чотиристовпною п’ятибанною із заокругленими зовнішніми кутами. За типом повторювала Благовіщенський собор у Ніжині, але як пам’ятка пізнього барокко, мала більше розчленований об’єм. Фасади були рівноцінні, середня частина кожного у вигляді прямокутного ризаліта завершувалася півкруглим фронтоном з вікном-розеткою у тимпані. Площини стін членувалися пілястрами, високими вузькими вікнами з вигадливими наличниками і розірваними сандриками. Бані – світлові восьмерики з розвиненими карнизами і гранчастими куполами півсферичних обрисів з ліхтариками. Центральна баня, набагато більша і масивніша за бічні, мала 8 люкарн. Завдяки місцерозташуванню і виразному силуету церква була однією з головних домінант Полтави. У 1-й половині 19 ст. поруч збудована мурована дзвіниця, у кінці 19 ст. територію обнесено мурованою огорожею з кованою граткою. Церква була трипрестольною, мала приділи в ім’я св. Василі я Великого та св. Сампсснія. В стіну останнього була вмурована мідна гравірована дошка, яка колись прикрашала перший пам’ятник на честь Полтавської битви. 1936 церкву і дзвіницю розібрано, 1971 на її місце зведено корпус музичного училища.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в селі Снітині Лубенського району. Збудована 1805 на кошти О. А. та Я. А. Новицьких. Цегляна, тетраконхового типу. Стіни розчленовані рустованими пілястрами та прорізані прямокутними вікнами. Центр, об’єм перекрито чотирисхилим дахом і завершено незвично малим шестигранним дерев яним барабаном. В інтер’єрі збереглася плоска стеля з двома кільцями для кріплення панікадила. Вівтарна частина відділена від основного об’єму аркою. Церква являє собою зразок культового будівництва Лівобережної України в перехідний етап від стилю бароко до класицизму.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА у місті Хоролі. Споруджена 1821 в стилі класицизму на базарній площі на кошти купця Є. Мисляєва. Мурована, одноверха, хрещата в плані. Південне і північне рамена мають окремі входи, оздоблені портиками з трикутними фронтонами. Увінчана куполом на круглому світловому барабані. З західного боку сполучалася з двох’ярусною дзвіницею, на 1-му ярусі якої був архів Хорольського духовного правління. Діяла церковнопарафіяльна школа. За архітектурними формами подібна до хорольського Успенського собору. Не збереглася.


    фейсбук