Клас Aves — птахи

Зазвичай птахи використовують привхідні частини печер та гроти переважно як тимчасові сховища чи як місця гніздування; відомо 16 видів 15-ти родів куроподібних, голубоподібних, сов, ракшеподібних та дрібних горобиних.

В печерах Українських Карпат досить часто зустрічається пугач, також  вухата сова,  хат­нього сича. Перелічені види використовують підземні порожнини як тим­чосовий сховок/

Присутність птахів в Кримських печерах носить переважно випадковий характер. У гротах і печерах природного походження Гірського Криму у гніздовий пе­ріод присутні переважно сизі голуби. Штучні підземні порожнини степового Криму, насамперед, Керченського півострову, демон­струють значно ширший склад орнітофауни.

 

Вухата сова (Asio otus (L.))— Закарпаття: печери Берегівського, Ужгородського і Тячівського районів. Троґлофіл.

 

Домовий сич (Athene noctua (Scop.)) — Закарпаття: печери Берегівського, Ужгородського і Тячівського районів. Знахідки у Криму на Керченському півострові у каменоломнях урочища Пічка та у Петрівських каменоломнях поблизу с. Ленінське. Гніздування у околиціх села Бондаренкове Ленінського району, Крим. Зимування у Ак-Монайських каменоломнях Керченського півострову та у каменоломнях на околицях селищ Новоалександрівка та Тургєнєво-Бєлогорського району республіки Крим. Троґлофіл.

 

Пугач звичайний (Bubo bubo (L.)) — Придністров’я, великий гроті на правому стрімкому березі р. Дністер поблизу с. Баламутівка Заставнівського району. Гніздування у гротах і нішах уздовж Дністра неподалік від с. Маринопіль Галицького р-ну, печера біля с. Василівка Сокирянського р-ну; у ніші берегового урвища Дністра. Численні субфосильні знахідки у гротах вздовж Дністра; знахідки на Закарпатті в печерах Берегівського, Ужгородського і Тячівського районів. Троґлофіл.

Сизий голуб (Columba livia (Gml.)) — Крим, знахідки у печерах плато Карабі-яйла, Петрівські каменоломні поблизу с. Ленінське Ленінського району. Гніздування у печері Бездонній (Ча-тир-Даг). Зимування у Ак-Монайських каменоломнях Керченського півострову. Троґлофіл.

 

Сиворакша, інколи ракша (Coracias garrulus (L.)) — (Aves) — Крим, Керченський півострів. Гніздування у Каралавських  каменоломнях, Малих Аджимушкайських каменоломнях (околиці м. Керч), Петрівських каменоломнях поблизу с. Ленінське та каменоломнях урочища Пічка. Троґлофіл.

 

Звичайна перепілка (Coturnix coturnix (L.)) — Крим, Керченський півострів, Ак-Монайські каменоломні. Знахідки залишок кісток та пір'я у кормових столиках лисиці.

 

Ластівка сільська (Hirundo rustica (L.)) — Крим, Керченський півострів, гніздування у Ак-Монайських та Каралавських каменоломнях. Троґлофіл.

 

Сорокопуд (Lanius minor (Gm.))— Крим, Керченський півострів, околиці с. Бондаренкове, знахідки пір'я у пелетках хатнього сича.

 

Бджолоїдка звичайна (Merops apiaster (L.)) — Крим, південний схід Керченського півострову, каменоломні.

 

Плиска біла (Motacilla alba (L.))  — Закарпаття: привхідна частина печери, гніздування в урочищі Пічка. Знахідки залишків клюву та пір'я у пелетках хатнього сича.

 

Кам'янка звичайна (Oenanthe oenanthe (L.)) — Крим, Керченський півострів, Ак-Монайські каменоломні, знахідки пір'я та кісток у пелетках хатнього сича.

 

Лиса кам'янка (Oenanthe pleschanka (Lepechin)) — Крим, Керченський півострів. Гніздування у Каралавських, Ак-Монайських та Петрівських каменоломнях (поблизу с. Ленінське). Знахідки в каменоломнях поблизу с. Бондаренкове та у каменоломнях на горі Ташкалак (узбережжя Чокракського озера). Троґлофіл.

 

Горобець (Passeriformes varia) — Fringilla coelebs L., Turdus sp., Garrulus glandarius (L.): Закарпаття: печери Тячівського р-ну. Тимчасові схованки від негоди, пошук поживи.

 

Куріпка сіра (Perdix perdix (L.) — (Aves) — Крим, Керченський півострів, Ак-Монайські та Каралавські каменеломні. Знахідки численних залишок кісток та пір'я у кормових столиках лисиці.

 

Троґлофільність птахів є дуже відносною, оскільки навіть ті з них, які часто оселяються в печерах або гротах, використовують лише освітлену зону підземель.


    фейсбук