Оптимістична печера — найбільша в світі карстова печера в гіпсі, знаходиться біля села Королівка, що на Тернопільщині.

Печера внесена до Книги рекордів Гіннеса як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії і третя за довжиною серед всіх печер світу.

Сумарна довжина її ходів складає понад 240,5 км. Ходи печері залягають на глибині близько 20 метрів.

Оптимістична ще повністю не розвідана. Вона сильно замита глиною.

У 1965 році львівські спелеологи з новоствореного клубу «Циклоп» проводили топозйомку печери «Вітрова» біля села Королівка, коли місцеві хлопчики показали на струмок, розташований неподалік, який уходив під землю. Спершу вважалося, що її довжина не менше 3 кілометрів.

Печеру назвали Оптимістичною, оскільки скептично налаштовані колеги прозвали львівських дослідників «оптимістами».

Це горизонтальна печера, лабіринтового типу, закладена в 20-25 метровій товщі гіпсів на глибині 60-80 метрів. Складається з 10 ізольованих районів, зв'язаних між собою одним або кількома ходами.

Окремі райони печери закладені в різних геологічних блоках з різною історією їх розвитку і формування, відрізняються між собою за геоморфологічними ознаками, морфометричними характеристиками, напрямком переважаючої тріщинуватості, вторинним мінералоутворенням, були відкриті у різні роки.

Печера не заводнена. Є декілька невеликих озер із відносно сталим рівнем. Найбільше озеро Aqva vitae з площею 82 м2.

Виявлені тут гелектити своїм існуванням спростували теорії про те, що вони можуть утворюватися тільки в вапнякових печерах.

До найгарнішх місць печери можна віднести галереї Золотий Полоз, Караганда, Пушкіна, Чумацький Шлях,; гроти Тудуся і Кіт.

Зараз Оптимістична складається з 10 районів. Райони з'єднані між собою одним або двома ходами.

Найкрасивішим районом вважається "Заозерний". Потрапити туди можна, подолавши завал у залі "Аква-Віта". Грандіозні обсяги, кольорові стіни і склепіння - смуги світлі, темні, червоні, жовті, якісь кола, зиґзаґи. А кристали - від дрібних, наче іній, до величезних, зовсім прозорих.


    фейсбук