Орієнтовно 8-9 вересня в закарпатському місті Рахів пройде традиційний фестиваль-ярмарок "Гуцульська бринза", присвячений відродженню традиції виготовлення сиру з овечого молока.
Дегустація вурди, будзу та бринзи - головна тема рахівського фестивалю. Крім того, гості матимуть можливість ознайомитися з усім розмаїттям традицій, побуту і культури гуцулів Рахівщини.
Приготування цього продукту, на думку учасників фестивалю, справжнє мистецтво, яке має свої особливості і таємниці, і передається з покоління в покоління.
Під гучні звуки гуцульських трембіт та цимбалів, місцеві жителі радо зустрінуть гостей фестивалю і з задоволенням розкажуть і покажуть про секрети виготовлення справжньої бринзи.
Гуцули вважають, що для її приготування потрібні лише чоловічі руки: свіже овече молоко проціджують, вівчар доливає до молока клягом (це така спеціальна сироватка), потім молоко гріється на вогні, коли в ньому появляютя згустки (сир), їх збирають. Зібрану масу ставлять на сонце. Згодом його перетирають із сіллю та маслом - ось це вже і є бринза.
Жінкам на цьому святі відведена особлива роль. Апетитними стравами з бринзи на мереживних рушниках і скатертинах господині пригощають господарів полонин, учасників і гостей фестивалю "Гуцульська бринза".

