Найбільший представник родини білячих в нашій фауні. За спостереженнями осіння вага дорослого бабака складає 10 кг і навіть більше, а вагу 8-10 кг має більшість самців. Довжина тіла 40-60 см, хвоста 10-16 см. Колір волосяного покрову пісочно-жовтий, на животі рудувато-жовтий. Волосся коротке, щільне та м’якеньке. Бабак пристосований до життя в норах, тому його передні лапи мають вигнуті кігті.

За останнє століття ареал цього звіра дуже скоротився. Причиною цього стало широке освоєння степових просторів. В Україні бабак зараз мешкає, лише в Луганській, Сумській та Харківській областях. Спроби розселення здійснювались в Київській області.

Місцеперебування бабаків — це різнотравні або злаково-різнотравні ділянки степів.

Бабаки ведуть денний спосіб життя. Коли їх турбують, вони стають дуже обережними. Перед виходом з нори бабак спочатку висовує голову, послухає, подивиться, а вже потім вилізе, стане стовпчиком, огляне все навкруги. У разі небезпеки різко свисне і сховається вже надовго. Там, де їх не турбують, бабаки поводяться спокійно. Вони безпечно гріються на ці, вовтузяться біля нір, живляться. їх можна сфотографувати з 10-20 м, знімати на кіноплівку.

Нори риють на схилах балок або на рівному місці, але обов’язково сухому. Нори бувають гніздові, де звірки зимують, виводять малят, та тимчасові. У тимчасових норах бабаки ховаються від ворогів, відпочивають після того, як поживляться. Нору бабака можна впізнати по викидам землі, натоптаним від них стежкам та екскрементам звірків. Далеко від нір сурки не відходять, бо бігають нешвидко.

Основна їжа бабаків — різна трава, її насіння, листя та квіти. Повесні вони викопують підземні частини рослин, восени їдять полин. Полюбляють також сільгоспкультури, але значної шкоди полям не завдають. їдять горох, пшеницю, просо, люцерну та інші культури.

Гон відбувається зразу після пробудження від зимової сплячки, в яку вони залягають у вересні-жовтні. Прокидаються і виходять з нір у березні. Вагітність триває близько 40 днів. Малят сурчиха приводить у квітні. У виводку буває в середньому 4-6 малят. Через місяць вони вже виходять з нори, і сурок-батько починає їх виховувати.

Ворогами сурків є вовк, лисиця, великі хижі птахи, але найбільшого лиха можуть накоїти бродячі собаки. Перед завозом партії бабаків в угіддя користувачі мисливських угідь в обов’язковому порядку проводять профілактичні заходи з цього питання.

Бабак, безумовно, є одним із найперспективніших і цінніших мисливських видів.

 


Останні матеріали