День міста в Борисполі відзначається 23 вересня!

Бориспіль - місто в Київській області України, адміністративний центр Бориспільського району, розташований за 35 км на південний схід від Києва. Тут знаходиться аеропорт - один з найбільших в Європі.

Перша літописна згадка про місцевість, де розкинулось місто Бориспіль, належить 1015, коли син київського князя Володимира Святославовича Борис виступив у похід на лівий берег Дніпра і зупинився в укріпленні Альто. Тут він і загинув від рук убивць, найнятих Святополком, який захопив великокнязівський престол. З тієї пори місце, де прийняв мученицьку смерть Борис, називали Борисовим полем - звідси і пішла назва міста Бориспіль.

Укріплений пункт Альто, Льто, Лто, як згадується в літописах, був в центрі багатьох історичних подій. У 1019 році Ярослав Мудрий тут здобув надзвичайно важливу перемогу над Святополком і змусив його тікати за межі Київської держави.

Коли на київський престол прийшов Володимир Мономах, припинилися спустошливі половецькі напади та внутрішні феодальні чвари. Мирні умови сприяли розвиткові господарства, культури, зростанню міст і замків. Саме тоді Володимир Мономах побудував кам'яну церкву на Альті, де була пролита кров князя Бориса. У 1154-1155 роках церква Бориса і Гліба була зруйнована при нападі половців на Переяславське князівство.

У 17 столітті в Борисполі були побудовані Михайлівська та Миколаївська церкви. Починаючи з 1612 року, в місті діє «Муніципальний» уряд - міське управління.
З 1923 року Бориспіль став районним центром, а з 1956 - містом районного підпорядкування. У 1965 році відкрився міжнародний Бориспільський аеропорт. На початку 1970-х років місто почало інтенсивно перебудовуватися: виросло селище будівельників газопроводу, з'явилися нові житлові квартали, де живуть переважно працівники аеропорту. З березня 1975 Бориспіль - місто обласного значення.

День міста в Борисполі відзначають 23 вересня. На гостей міста чекатимуть концерти, ярмарки, фестивалі, конкурси та святковий салют


    фейсбук