День свого народження місто Боярка відзначає 15 вересня!

Боярка — місто районного значення в Україні, в Києво-Святошинському районі Київської області. Назву місто дістало від сусіднього села, яке в 1924 році перейменоване на Тарасівку.

Територія сучасної Боярки заселена здавна. Поблизу міста виявлено поселення скіфських часів (VIII–VII ст. до н. е.). Збереглися залишки невеликого слов'янського городища часів Київської Русі. Це городище Будаївка — фортифікаційна споруда, що є нині пагорбом, на якому зараз стоїть місцева Свято-Михайлівська церква і розміщений старий цвинтар.

Згодом на цьому місці виникло село Городище—Будаївка, перша згадка про яке в історичних документах відноситься до початку XVI ст. Тоді ця територія перебувала під владою Великого князівства Литовського, а після Люблінської унії 1569 року воно увійшло до складу Речі Посполитої. Сама Будаївка належала українським аристократам Корецьким. Згідно з Андрусівським договором поляків та росіян, 1667 року село закріплено за Лівобережною Гетьманщиною й увійшло до складу Київського полку.

Спочатку володарем села був Київський Свято-Михайлівський монастир, згодом — Києво-Печерська Лавра. Після секуляризації монастирських земель, Будаївка стала державним селом. З 1845 року входило до складу Білогородської волості Київського повіту Київської губернії.

У Боярці є краєзнавчий музей, який займається збереженням історичних та культурних цінностей. Колекція музею налічує понад 9 тисяч предметів основного та науково-допоміжного фондів. Музей проводить просвітницько-виховну роботу, різноманітні виставки, презентації, творчі зустрічі, які сприяють перетворенню музею в осередок культурного життя міста та району.


    фейсбук