День свого народження місто Бровари відзначає 15 вересня!

Бровари — місто обласного підпорядкування в Україні, адміністративний центр Броварського району Київської області, найбільше місто Київської агломерації.

Бровари згадуються у документальних джерелах з 1628 року. Місто Бровари має свій герб, прапор і гімн. Входить до Асоціації міст України.

Найпоширеніша версія щодо походження назви міста Бровари — це походження назви від професії бровар (пивовар). Слово бровар має польсько-німецьку історію  але в XVII ст. воно вже було поширене і на території сучасної України.

Очевидно, що, входячи в місто, люди казали на людей Броварі, саме так, із закінченням —і, назва міста вживалася аж до 1969 року, хоча й не послідовно. Навіть у поемі Тараса Шевченка Катерина теж вживається назва Броварі. А вже при картографуванні українських міст росіянами XVII — XVIII ст. назва міста втратила своє звучання і стала писатися як Бровари.

Перша документальна згадка про Бровари — 2 серпня 1630 року у скарзі митрополита Рутського на архімандрита Києво-Печерського Петра Могилу. В деяких інших джерелах стверджується, що перша згадка — 1628 рік. У той час це був невеликий населений пункт, у якому нараховувалося 46 селянських і 68 козацьких дворів (перепис 1666 року). В основному, селяни займалися землеробством, а заможніші козаки — виноробством та пивоварінням. Більша частина Остерського староства, до якого входили і Бровари, належала князю Яремі Вишневецькому.

На сьогоднішній день в місті працюють заклади культури клубного тип, ряд музеїв — державний і декілька кімнат-музеїв на громадських засадах.

Традиційно центром виховання любові до рідного міста, прищеплення знань з історії та культури Лівобережжя Київщини є Броварський краєзнавчий музей.
День міста в Броварах завжди відзначають гучно. Влаштовують різноманітні концерти, ярмарки, конкурси та фестивалі…


    фейсбук