День міста Ірпінь святкує 17 вересня!

Ірпінь — місто обласного підпорядкування в Київській області України, розташоване на річці Ірпінь.

Недалеко від Ірпеня виявлені поселення лебедівської культури часів бронзового віку 11-9 століть до н. е., підгірцевської культури 6-3 століть до н. е., давньоруської культури.

У руську добу в Приірпінні проходив кордон між двома східнослов'янськими союзами племен — полянами і древлянами. Під час монгольської  навали ці місця були спустошені. Їхнє нове заселення почалося в лише в XVI столітті.

В 1686–1793 роки по річці Ірпінь пролягав кордон між московськими та польськими володіннями в Україні. У 1793 році, у зв'язку із другим поділом Речі Посполитої, Правобережна Україна, включаючи Приірпіння, входить до складу Російської імперії.

Ірпінь на час заснування мав кілька лісових складів, 2-3 дрібні крамниці, два базари. Для вирішення культурно-побутових проблем селища громадськість організувала товариство благоустрою Ірпеня.

Розташоване в мальовничій природній зоні Приірпіння — край митців. З Приірпінським краєм пов'язане життя таких художників : Ф.Кричевський, М.Донцова, М.Мурашка, Б.Піаніда, М.Балясного, П.Сабадиша. Скульптора - В.Климова.

День міста в Ірпені відзначається помпезно, з концертами, фестивалями та конкурсами.


    фейсбук