День міста Кагарлик святкує 11 вересня!

Кагарлик — місто у Київській області, адміністративний центр Кагарлицького району. Розташоване на півдні Київщини, на правобережжі Дніпра, над річкою Росавою.

Як поселення Кагарлик засноване в 1142 році. На території міста — Кагарлицький парк, що є пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Про давнє перебування людей на території Кагарлика свідчать численні археологічні пам'ятки на його околицях: кургани епохи бронзи та кургани з похованнями сарматського часу.

До нинішніх днів збереглися і рештки Торчеського городища, що було центром осілих торків та берендеїв, які йшли за князями Київської Русі боротися з половцями.

Поселення на місці сучасного Кагарлика вперше згадується у 1142 році під назвою Городець, адже у нинішній центральній частині міста була зведена обнесена частоколом фортеця із вартовою вежею посередині. Південніше від Городця (нині південна частина міста) оселилися татари, стійбище яких мало назву Хандиби. Пізніше згадується під іншою назвою — Ерлик.

Перша писемна згадка про власне Кагарлик належить до 1590, коли польский король Сигізмунд ІІІ Ваза віддав тамтешні землі волинському воєводі князеві Янушу Острозькому. Як містечко Кагарлик згадується у письмових документах під 1765 роком.


    фейсбук