День свого міста Городок відзначає 21 вересня!

Городок — місто у Львівській області, що розташоване над річкою Верещицею.

Історія міста сягає періоду Київської Русі. Воно інтенсивно розвивалося за часів Галицько-Волинського князівства (XI-XIV ст.)

Перша згадка про Городок йде від літописця Нестера в 1213 році як поселення Галицько-Волинського князівства. Як скащано в літописі – місто відоме далеко на схід як центр торгівлі сіллю, а тому мало назву "Городок солоний" або "Соляний Городок". На території міста збереглися залишки земляних укріплень колишнього древньоруського городища, на місці якого пізніше було побудовано замок.

На початку XIII ст. місто відігравало велику роль в економічному і політичному житті Галицько-Волинського князівства. Городок лежав на важливому торговельному шляху, який пов’язував Схід із Заходом, Південь із Північчю.

В ΧΙV-ΧVΙΙ століттях Городок – ремісниче місто. В 1555 році українці могли займатись ремісництвом лише на відстані милі від міста.

У другій половині ΧVΙΙ-ΧVΙΙΙ століття місто занепало. Цьому посприяла Битва під Городком за часу Хмельниччини. Шкоди завдала Городку навала турецьких військ.

Після загарбання Галичини Австо-Угорщиною всі маєтки Городоцького староства і Городок перейшов у власність держави. Та Австрійський уряд продав всі села польським і німецьким колоністам. На землях Городоцького староства оселились німецькі колоністи, які в 1786 році утворили колонію "Фордерберг".

В 1867 році Городок став повітовим центром, де до 1918 року працювали повітовий суд, податкове управління, шкільна окружна рада.

Місто Городок – це справжня перлина Львівщини, що багата історією… На святкування Дня міста тут влаштовують концерти та етнофестивалі, конкурси та ярмарки!


    фейсбук