День свого народження місто відзначає 23 вересня.

Полтава - місто в Україні, обласний центр. Займає одне з перших місць по добробуту і достатку жителів України. Полтавська земля здавна славиться своєю гостинністю і привітністю.

У 1709 році відбулася Полтавська битва. У цьому бою російські війська, у складі яких були і козацькі полки, очолювані Семеном Палієм, здобули переконливу перемогу над армією Карла XII. Армія шведів була розбита, безліч солдатів взято в полон, а сам Карл XII і гетьман Мазепа з невеликим загоном втекли до Туреччини.

Перша письмова згадка про місто Лтава (Полтава) знайдено на сторінках Іпатьвского списку «Повісті Времінних літ» в 1174 році, коли князь Новгород-Сіверський Ігор Святославович, переслідуючи орди половецьких ханів Кобяка і Кончака «переїхав Ворсклу біля Лтавьi» і рушив у напрямку Переяслава, де дружина князя Ігоря завдала поразки половцям. Саме від цієї дати було прийнято розпочинати відлік «віку» Полтави.

Однак місто виникло значно раніше того часу, що зазначено в літописі. Після більш пізніх археологічних досліджень було встановлено, що на території Полтави люди проживали безперервно з 9 століття, коли слов'янами-сіверянами було побудовано укріплене поселення на Іванівській горі, що поклала початок розвитку давньоруського граду 10-13 століття.

Назву міста «Лтава» історики пов'язують з давньоруською традицією найменування поселень за ім'ям найближчої водної артерії - струмка Лтава, Олтава - правої притоки Ворксли.

У місті досить багато культурних та історичних пам'яток (Полтавський краєзнавчий музей, музей історії Полтавської битви, Музей-садиба І.Котляревського, Художній музей, два театри тощо), місць для відпочинку, затишних тихих скверів і бульварів.

Полтава святкує День міста 23 вересня. Зазвичай святкування починається передзвоном і молебнем церков усіх конфесій, покладанням квітів до меморіалу Солдатської слави. У Полтаві, як і в багатьох містах України, у День міста проходить міське свято квітів. Також безліч концертів та фестивалів, які порадують гостей міста своїм незрівнянним колоритом…


    фейсбук