День свого народження місто відзначає 2 вересня!

Суми - обласний центр Сумської області України. За однією з версій свою назву місто отримало від річок Сума і Сумка, які омивали його з двох сторін. А за легендою переселенці з містечка Пруда на Київщині на чолі з отаманом Герасимом Кондратьєвим влітку в 1655 році знайшли на місці, де невеличка річка Сумка впадала у спокійний Псел, три мисливські сумки з монетами. Нібито це і дало назву майбутньому місту і символічно відобразилося в гербі Сум.

Ця легенда жива в Сумах і понині. На одній з центральних вулиць - Воскресенській, знаходиться пам'ятник цим знаменитим трьом сумкам, до яких прагнуть доторкнутися всі гості міста, щоб залучити в свій дім щастя і багатство.

Ще в 2-6 століттях у цих землях по обох берегах Псла селилися слов'янські племена. У різних джерелах наводяться різні дати заснування, але прийнято вважати, що саме в 1655 році на місце нинішніх Сум прийшли на чолі з отаманом Кондратьєвим переселенці з Київщини.

До 1732 році Суми були центром полку, в 1732-1734 роках місто підпорядковувалося канцелярії комісії заснування слобідських полків, який там знаходився. З 1743 і до ліквідації полкового устрою Слобожанщини Суми - центр полку, потім - центр провінції, повітовий центр, з 20-х років XX століття - центр округу і району, з 1939 року - центр області.

У Сумах дуже багато старовинних будинків - архітектурних пам'яток. Найстарішою спорудою міста вважається Воскресенська церква, побудована на початку 18 століття. Храм міг виконувати функції оборонної споруди.

Святкування Дня міста в Сумах проходить весело. Багато розваг, конкурсів та концертів влаштовують для жителів та гостей міста.


    фейсбук