Однорічна трав'яниста рослина родини хрестоцвітих з запахом часнику. Стебло прямостояче, голе, угорі розгалужене, 20—50 см заввишки. Листки чергові: стеблові — сидячі, видовжено-ланцет-ні, зубчасті, біля основи стріловидні, нижні — в прикореневій розетці, довгасто-овальні або обернено-яйцеподібні, великозубчасті, звужені біля основи в черешок, рано відмирають. Квітки двостатеві, правильні, дрібні, білі чотирипелюсткові, зібрані в китицю. Плід — стручечок. Цвіте у квітні — липні.

Поширення

По всій території України росте як бур'ян у посівах, біля шляхів і жител.

Заготівля і зберігання

Використовують траву і плоди. Заготовляють траву під час цвітіння. Сушать під наметом або на горищі. Зберігають у щільно закритій тарі. Рослина неофіцинальна.

Хімічний склад

Листки містять аскорбінову кислоту (85,6—477 мг %), насіння — глікозид синигрин, жирну олію (30—34 %), лецитин, синигрозид, мирозин, аскорбінову кислоту.

Фармакологічні властивості і використання

Препарати з трави талабану польового мають кровоспинну, сечогінну, потогінну, відхаркувальну, в'яжучу, антимікробну, протизапальну, ранозагоювальну властивості. Насіння проявляє тонізуючу, стимулюючу та зміцнюючу дії. Використовується талабан польовий лише в народній медицині: настій трави — при венеричних захворюваннях, зокрема сифілісі, при запаленнях яєчників і ракові матки, для виведення токсичних речовин з організму з потом, лікування стенокардії, жовтяниці, віспи і скарлатини, як засіб, що знижує кислотність шлункового соку, збуджує і стимулює статеву функцію у чоловіків, прискорює і активізує менструальний цикл у жінок. Зовнішньо настій трави або свіже подрібнене листя використовують для лікування ран і виразок. Молоді розеткові листки талабану польового — як у чистому вигляді, так і в суміші з іншими рослинами — використовують для приготування вітамінних протицинготних салатів, м'ясних юшок, борщів, окрошки, соусів тощо. Сік трави талабану польового використовували від волосатика та як засіб, що прискорює загоювання ран і видаляє бородавки. Насіння талабану польового народна медицина рекомендує при гіпертонії, атеросклерозі, міокардиті, запорі, цукровому діабеті, для стимуляції статевої функції у чоловіків. В китайській медицині, крім цього, насіння використовують при запаленні очей.

Лікарські форми і застосування

Настій 11—1,5 столової ложки трави на 200 мл окропу, настоюють 4 години в закритій посудині, проціджують) по 1 чайній ложці 4 —5 раз на день. Порошок листків і плодів з насінням приймають усередину по 0,3 г 4 рази на день. Вітамінний салат. 200 г листків талабану польового, 200 г картоплі, 30 г майонезу або салатної заправки, сіль за смаком. Варену картоплю нарізати кусочками, зверху покласти подрібнені листки талабану польового, посолити і залити сметаною або майонезом. Відвар трави діє абортивно!


    фейсбук