Учений, що займався в NASA розробкою раціону для астронавтів, написав науково-популярну книгу про особливості космічної їжі, пише Кореспондент.

Зокрема, на орбіті не люблять продукти з сильним ароматом, через що на МКС часто виникають чвари з російськими астронавтами, що люблять цибулю і часник.
Про це в короткому викладі книги повідомляє New Scientist. Автор твору Кулінарна книга астронавта (The Astronaut's Cookbook) включив у кінець книги рецепти космічних страв, однак більшість з них неможливо приготувати на Землі.
Автор пише, що звичайні продукти часто заборонені на орбіті.
Так, хліб неминуче кришиться, а в умовах мікрогравітації крихти становлять небезпеку не тільки для приладів орбітальної станції, але й для самих астронавтів. Оскільки крихти не падають на підлогу, а плавають по кабіні, мешканці станції можуть вдихнути їх.
Тому замість хліба на станції використовують кукурудзяні коржі. Молоко на орбіті дозволено, проте на станцію доставляють лише порошок. Свіже молоко занадто багато важить (відповідно, його доставка коштує значних сум) і легко псується.
Фрукти також не вітають на орбіті. Одним з основних завдань при розробці космічного раціону є створення за можливістю легкої їжі з тривалим терміном зберігання.
Схожі завдання змушені вирішувати виробники шоколадних батончиків, бутербродів та іншої продукції, що продається в автоматах.
Як зазначає автор книги, їхній товар часто присутній в раціоні астронавтів.

Джерело: expres.ua


    фейсбук

    Останні матеріали