Святий вечір, Святвечір, Вілія, Багата кутя – передріздвяний вечір, який припадає на останній день Пилипівського посту, тому до свята готують виключно пісні страви.
За традицією кутя й узвар займали почесне місце на столі під образами – на покуті. Стіл посипали чистим сіном, на нього клали білий настільник –скатертину, а зверху ще й вишитий рушник. Хтось із синів, а часом і сам господар, надівши рукавиці (не голими руками!), брав миску чи макітру з кутею і шанобливо ставив на стіл. Діти бігли слідом, ховалися під стіл та квоктали: «Квок-квок!», щоб наступного року водилися курчата.
До святої вечері традицыйно готувалося 12 страв. Вважають, що таке число обумовлене кількістю апостолів або ж 12 місяцями у році.
Можливо, через великий вибір страв Святу вечерю називають ще «Багатою кутею», на відміну від застілля напередодні Хрещення – «Голодної куті». Швидше за все, ця назва збереглася ще з часів дохристиянського святкування зимового сонцестояння, коли вечеря не була обмежена постом.
Які ж страви готували й готують українці напередодні Різдва?
Кутя
Узвар
Пісний борщ з квасолею й грибами чи рибою
Пампушки з часником і олією
Вареники з капустою, картоплею, гречаною чи пшоняною кашею, квасолею, грибами, вишнями (тепер багато господинь заморожують всілякі ягоди на зиму), маком з медом
Пироги й книші
Горохв’яники з тертим часником із сіллю
Квасоляне пюре з калиною
Млинці гречані, пшоняні й пшеничні
Налисники
Риба смажена й варена захолоджена (драглі)
Січеники з риби
Чимало різноманітних та смачних страв вигадали винахідливі українські господині. Навіть найбідніші родини прагнули мати на столі саме 12 святвечірніх страв. Часом для досягнення омріяного числа треба було полічити й сіль у сільничці, й воду в кухлику і юшку, в якій варилися картопля й квасоля, пише «Етнографія».

