У Мукачеві завершився найбільший винний фест в Україні «Червене вино». Цьогоріч він пройшов в 21-й раз. Участь у фесті взяло 40 виноробів Закарпаття, продукцію яких після перевірки якості допустила до участі у фесті спеціальна дегустаційна комісія. Вона ж обрала трьох найкращих виноробів Закарпаття.
Про це повідомили в оргкомітеті фестивалю «Червене вино».
"Перше місце посів винороб із Ужгородщини Олександр Ковач, друге - винороб з Берегівщини Іван Урста і третє – Василь Анталовський з Мукачівщини. За переше місце винороб отримав дробівку для винограду, тобто сучасний електричний млин. За друге – мотоблок, а за третє переможець отримав професійний оприскувач для виноградника. Також окрему відзнаку (краще вино міського голови) та дубову бочку в якості призу від Андрія Балоги, мера Мукачева, отримав Василь Паук з Мукачівщини", - повідомив Максим Адаменко, заступник голови оргкомітету фестивалю.
Член дегустаційної комісії Федір Шандор розповів, за якими критеріями обирали переможців.
«На розсуд комісії було представлено 57 зразків вин, із 40 виноробів, яких допустили до продажу вина на фесті цьогоріч, 38 здали свої вина на конкурс. Вино оцінювалося за кольором, смаком, післясмаком та запахом. Перевага надавалася червоному вину, адже саме так називається фестиваль», - сказав Шандор.
Цьогоріч на фестивалі завдяки роботі дегустаційної комісії вдалося зменшити кількість неякісних вин, тому фестиваль вийшлов на якісно новий рівень. Таким чином, туристи можуть орієнтуватися: те, що продають на «Червеному вині» - кращі вина року.
Переможці фесту презентуватимуть Закарпаття як регіон виноробства на території інших винних фестивалів в Україні та за кордоном.
«Трендові тенденції у виноробстві зараз – не технічні вина, виготовлені на великих заводах, за правильними, прописаними технологіями, - акцентував Шандор, - а вина домашнього виробництва. Зараз модно популяризувати вина свого регіону, бо це – кров землі, воно зроблене з любов’ю, так, як це вміє і відчуває винороб. Тому "Червене вино" - унікальний в межах України винний фестиваль, тут представлені кращі домашні вина».