Батурин – це місто,  що вабить своєю неперевершеною природньою красою, яка його оточує; та глибокою історією нашої держави, яка відкривається саме в Батурині – місті, де   понад 53 роки творилась історія України.   Без перебільшення, Батурин – це серце Гетьманщини! Він дає розуміння нашої України, її величі та її трагедій, стверджує її здатність до  відродження!

Саме у  Батурині знаходиться одна із вражаючих пам'яток національного значення кінця ХVІІІ початку – ХІХ століття  - палац гетьмана України Кирила Розумовського.

За свою понад 200-літню історію палац має цікаву історію будівництва та занепаду, він овіяний різноманітними історіями та легендами і, звісно, має неймовірну історію свого відродження.

Зведений в 1799-1803 роках на замовлення Кирила Розумовського архітектором, який мав світове визнання — Чарльзом Камероном. До речі, це єдиний архітектурний шедевр Чарльза Камерона на території України. Відомо, що з цим палацом  пов'язане ім'я видатного мецената Андрія Кириловича Розумовського (сина гетьмана), за підтримки якого відбулись віденські класики - Гайдн, Моцарт та Бетховен. Саме Андрію Розумовському  Людвіг ван Бетховен присвятив у 1808 році  твір, який на сьогодні вважається найпопулярнішим класичним твором світу - П’яту симфонію!

За два століття палац Кирила Розумовського чекала тяжка смуга випробувань.  На початку ХХ століття  було знищено чудовий липовий парк, який оточував палац, та службові флігелі. Палац витримав дві великі пожежі у ХІХ та ХХ ст. У другій половині ХХ ст.  було здійснено кілька спроб реставрації палацу, які підтримали його стан, але жодна не була завершена.

Лише із здобуттям незалежності України виявились небайдужі до долі гетьманського палацу українці – в 2003-2008 роках він  був блискуче відреставрований!    
    Ось кілька цікавих речей, які Ви зможете побачити, відвідавши гетьманський палац:

- палаш лейб-компанійський ХVІІІ ст., який належав Кирилу Розумовському та був подарований його прямим нащадком Грегором Розумовським у день урочистого відкриття палацу 22 серпня 2009 р.;

- Універсал гетьмана Кирила Розумовського. 1763 р.  - подарований  Грегором Розумовським у 2018 р.;

- печатка суконної фабрики Кирила Розумовського, ХVІІІ ст.;

- фрагменти надгробного пам’ятника  гетьмана Кирила Розумовського, роботи видатного скульптора зі світовим визнанням Івана Мартоса.

 Сьогодні палац Кирила Розумовського - одне з тих місць, яке має відвідати кожен  українець і повернутися звідти справжнім громадянином. Тому чекаємо  саме  на Вас!

Юлія Фурсова.
Завідувач відділу палац гетьмана Кирила


    фейсбук