Території, які хочуть розширити, є цінними та важливими для збереження унікальних ландшафтів, водно-болотних угідь, рослин та тварин

Минулого року площа природно-заповідного фонду України збільшилася більше, ніж на 10 тис. га і на 217 тис. га були розширені площі водно-болотних угідь.

Про це повідомляє Міндовкілля.

На початку 2022 року був підписаний указ про створення національних природних парків «Холодний Яр», «Куяльницький», «Пуща Радзівіла» та розширення меж Карпатського біосферного заповідника, нацпарків «Вижницький» і «Меотида» та ботанічного заказника загальнодержавного значення «Староманзирський».

"Усі ці території є цінними та важливими для збереження наших унікальних ландшафтів, водно-болотних угідь, рослин та тварин", - йдеться в повідомленні.

Також планують розширити території таких домівок для червонокнижних тварин та рослин:

  • Рівненський природний заповідник. Його територія поповниться на 6395 гектарів. Більшість з них є Смарагдовою мережею та частиною водно-болотного угіддя «Торфово-болотний масив Переброди», що є одним з головних місць існування водоплавних птахів та охороняється в рамках Конвенції про водно-болотні угіддя.
  • Національний природний парк «Кармелюкове Поділля» на Вінничині. Плануємо розширити нацпарк майже на 64 гектари та завершити процес передачі майже 48 гектарів, які включені Указом Президента ще у 2009 році («Про створення національного природного парку «Кармелюкове Поділля» від 16 грудня 2009 року № 1057/200).
  • Національний природний парк «Великий Луг» у Запорізькій області має збільшитися на понад 9274 гектари. До нього увійде частина акваторії Василівської затоки та східної частини акваторії Каховського водосховища.
  • Національний природний парк «Синьогора». До нього увійде 32 гектари земель Івано-Франківщини.

    фейсбук

    Останні матеріали