Науковці Українського гідрометеорологічного інституту та Національної академії наук України (НАН) України обробили спектрозональні знімки території Каховського водосховища, надані Європейським космічним агентством (супутник Sentinel-2А). Крім високої роздільної здатності, вони дозволяють виокремити площі, залиті водою, від суходолу, з високим ступенем точності.

Таку інформацію публікує Прес-служба НАН України на своєму сайті в мережі Інтернет. 

На знімку можна побачити численні дуже дрібні водойми, площею близько 0,1 км2, що вкривають площу колишнього водосховища. Вони ніяк не сполучені з іншими водоймами і руслом р. Дніпро та його відгалудженнями, тому швидко пересохнуть. Однак є і більші водойми, які сполучені з основним руслом або з’єднані з ним протоками. Вони вказують на більш глибокі ділянки водосховища.

Також помітно, що значна частина площі водосховища має світло-коричневий колір, який характерний для сухої поверхні. Таким чином, значна частина водосховища вже не тільки позбавлена води, але й фізично висохла.

Якщо оцифрувати лише відносно великі водойми, а також ті з них, які мають сполучення з руслом річки, можна порахувати їх площу. Таким чином, згідно висновків науковців, за три дні площа водосховища скоротилася ще на 22%. Відповідно, станом на 21.06.2023 вкрито водою лише 24% його площі від початкового рівня на 5 червня (підрив Каховської ГЕС відбувся вночі 6 червня). Площа водної поверхні продовжує зменшуватись. 

Тобто в цей час ми спостерігаємо формування, а точніше, відновлення русла р. Дніпро. 

Таким чином, більша частина водосховища у засушливий період року пересихатиме, в вологий – наповнюватиметься водою. 

Отже формування чіткого русла Дніпра, відділення від нього і висихання водойм — визначатимуть деградацію водосховища. І по суті, залишається не «площа водосховища», а площа русла.

 

    фейсбук

    Останні матеріали