Дніпровському національному історичному музею імені Яворницького передали половецьку кам’яну "бабу", яку знайшли військові на Донеччині. Знахідка підпирала огорожу в одному із сіл за 10 кілометрів від лінії фронту.

Про це йдеться у матеріалі Суспільного.

Скульптура залишилася без голови приблизно 200 років тому, а також має пошкодження через обстріли під час повномасштабної війни, розповів військовий Дмитро.

Половецьку бабу знайшов побратим Дмитра минулого року. Чоловік зацікавився нею, адже в цивільному житті працював у музеї. Найскладніше було вивезти скульптуру із села, де майже не залишилося людей. Через російські обстріли, на евакуаторах не хотіли туди їхати.

"Як нам місцевий житель сказав, старожил, вона стоїть тут ще з часів, як він себе пам’ятає, тобто дуже давно. Приїхало тоді нас чотири побратими й відкопали її. Дуже складно було її витягнути з ями, але ми це зробили. Намагалися її повантажити в автівку, але не вдалося", — розказав Дмитро.

Аби відкопати та довезти половецьку бабу до Дніпра знадобилося два тижні. Знахідку передали національному історичному музею Яворницького. Заклад збирає колекцію кам’яних баб з ХІХ століття, розповів виконуючий обов'язки директора Олександр Старік.

В музеї зберігають понад сотню таких експонатів, 70 з них — половецькі. За словами чоловіка, це перша кам’яна баба в їхній колекції з території сучасної Донеччини.

"Їх дуже мало, і кожна знахідка на вагу золота. В них багато своїх кінографічних особливостей. Вони відрізняються зображеннями: різні прикраси, зачіски, зброя, декоративні елементи. Ці статуї для нас відображають матеріальну та духовну культуру половецьких племен”, — сказав Олександр Старік.

Навіть без голови та з іншими ушкодженнями, половецька баба цінна, розповів Олександр. За попередньою оцінкою, їй близько 800 років. Надалі її досліджуватимуть та реставруватимуть. Презентувати скульптуру планують на виставці до 175-річчя музею.

Що відомо про колекцію кам'яних баб у Дніпрі

Колекція кам’яної пластики, яка належить Дніпровському національному історичному музею імені Яворницького, – одна з найбільших у Європі. У ній є стели епохи енеоліту, скіфські статуї VI-ІV століть до н.е. й середньовічні половецькі статуї. Частину цього зібрання можна побачити просто неба, біля музею.

Скіфські скульптури відтворюють образ чоловіка-воїна. Свідчення тому – зброя та ремені, які вказували на приналежність власників до військової верхівки. У цих статуях вгадуються портретні риси.

Колекцію баб для музею в Дніпрі збирали не одне десятиліття: біля її витоків, зокрема, стояли підприємець Олександр Поль та історик Дмитро Яворницький. Три роки тому в історичному музеї повідомили про поповнення зібрання сотим, «ювілейним» експонатом. Соту кам’яну скульптуру, якій близько 5 тисяч років, привезли з кургану Верхньодніпровщини.


    фейсбук