У Чорному морі тривають масштабні роботи з підняття підводного човна "Щука-216", який затонув під час Другої світової війни у 1944 році.

Як повідомляє ТСН, вперше у такій операції беруть участь кораблі двох флотів – українського та російського.

 

На місце загибелі підводного човна "Щука" вийшло одразу 5 потужних суден: 3 кораблі Військово-морських сил України і 2 судна Чорноморського флоту Росії.

Першим до роботи стало стареньке водолазне судно "Почаїв". Човен обстежив район, в якому затонула субмарина. Перший висновок фахівців: підводники "Щуки" загинули по-геройськи у бою. В радіусі 100-120 м від човна локаторами виявлені воронки від вибухів глибинних бомб.

Наступне повідомлення від гідроакустиків – побоювання, що деякі німецькі глибинні бомби могли не вибухнути. Але ця новина не підтвердилися: після гідроакустичного пошуку перешкод вибухонебезпечних предметів не виявлено. Це означає, що піднімати човен можна. За умови, що в самому човні немає торпед.

За 69 років човен частково замулило, він увесь обліплений сітками та тралами риболовецьких сейнерів. Керівник об'єднаного судопідйомного загону двох флотів Сергій Воронов з побаченого відео робить не надто втішний висновок: під час того бою у 1944 р. глибинна бома добряче пошматувала радянський підводний човен. "Стан пошкоджень 2-го відсіку критичніший, ніж ми думали. Вибухом серйозно пошкоджено як 2-й, так і 1-й відсік", - повідомив він.

Однак відразу застеріг, що наразі рано робити будь-які висновки. Бо обстеження лише розпочато.

 


    фейсбук

    Останні матеріали