1 жовтня в « Менорі » з розмахом відкрили перше в Україні кошерне кафе -бістро, де повноцінний обід можна отримати не дорожче 45 грн, повідомили в єврейській громаді Дніпропетровська.
Представники громади вважають відкриття цього закладу важливим кроком до здорового і смачному харчуванню. Червону стрічку на відкритті кафе разом з власницею перерізав головний рабин Дніпропетровщини Шмуель Камінецький і заступник мера Ірина Зайцева.
Готувати в кафе -бістро будуть тільки кошерну їжу в суворій відповідності з єврейськими традиціями. Нагадаємо, що, відповідно до законів кашрута, тільки м'ясо жуйних та парнокопитних тварин вважається кошерним . Свинина сюди не входить, і не тому , що євреї вважають її брудною твариною , а тому що свиня тварина не жуйну. За якістю і кошерні м'яса повинен стежити різник, а в пиріг можна використовувати тільки передні частини тварин без сала і крові.
Відповідно до законів Тори, яким вже 3 тис років, червона ікра кошерна, а чорна - ні. Сом і вугор теж не потраплять на стіл до євреїв, тому що кошерна риба повинна бути з лускою і плавцями.
За кашруту не можна поєднувати в один прийом їжі молочні та м'ясні продукти, тому сир на єврейських бутербродах з ковбасою - непроханий гість.
До речі, в деяких з магазинів міста продаються кошерні продукти, відрізнити їх легко - на них стоїть спеціальна позначка, що підтверджує кошерність. Так, кошерна телятина обійдеться в 60 грн, а безліч ковбас можна знайти в ціновому діапазоні від 50 до 78 грн.
« Я купувала кошерні продукти і залишилося задоволена якістю , вони завжди свіжі, хоча , звичайно, дорожче звичайного магазинного асортименту. У новому бістро ще не була, але ось доводилося обідати в невеликому кафе на території синагоги, за повноцінний обід з десертом віддала близько 40 грн, порції великі все дуже смачно. До речі, до відкриття бістро багато мешканців навколишніх офісів ходили обідати до синагоги», - розповіла мешканка міста Наталія Шевчук.
Джерело: segodnya.ua