У ніч на 19 жовтня 2013 року відбудеться останнє напівтіньове затемнення Місяця цього року. Тінь Землі почне закривати Місяць о 23:48 за київським часом і приховає лише 0,79 Місяця.

"Місяць буде видно як у червоному серпанку. Повністю з виду він не зникне, але південна його частина буде темніше, і поступово така поволока закриє диск Місяця на 70%, – розповів науковий співробітник Науково-дослідного інституту астрономії Харківського національного університету імені В.Каразіна (ХНУ) Геннадій Марченко. – Біля півночі Місяць зайде у тінь Землі й харків'яни зможуть це побачити навіть без допомоги телескопу".

Учені попереджають, що потемніння не можна буде розрізнити, поки принаймні дві третини місячного диску не поринуть у півтінь. Трапиться це через дві години після початку затемнення – близько 1:50 19 жовтня 2013 року.

"Якщо буде ясна погода, ми побачимо, як дві третини Місяця вкриє тінь, у якої буде чіткий круглий край. Саме спостерігаючи подібне явище, наші предки припустили, що наша планета кругла", – додала директор харківського планетарію Галина Желєзняк.


    фейсбук