На високому гірському плато в декількох кілометрах від Бахчисарая, колишньої столиці Кримського ханства, стоїть стародавнє місто Чуфут-Кале, одне з найкраще збережених покинутих міст Середньовіччя.

 

Чуфут-Кале, «єврейській фортеці» або ж «подвійній фортеці» (у різних мовах) самою природою було призначено стати неприступною цитаделлю – плато, на якому він стоїть, панує відразу над трьома оточуючими долинами. Мабуть, саме ця перевага і стала вирішальною для стародавніх будівельників і їх царів, які вирішили спорудити тут селище, оточене потужними стінами і вежами. Перші свідчення існування Чуфут-Кале відносяться до 5-6 століть н.е., але більш розгорнута картина життя міста стає доступна набагато пізніше – з 12-13 століть.

Місто-фортеця, яке також прийнято називати і печерним містом, витримало не одну важку облогу, але були в його бойовий історії і поразки, коли на зміну одним правителям приходили інші. Тут до сих пір збереглося безліч споруд, від самих найдавніших, вирубаних в печерах, до будинків 17 століття. Місто було покинуте в кінці 19 століття, коли звідси пішли останні мешканці.


    фейсбук