ТОП-5 версій ОС Android для смартфонів

Найбільш масова у сегменті мобільних телефонів версія операційних систем існує вже 15 років. Строк в епоху пришвидшення технічного прогресу чималий. Практично кожен рік, а то й двічі на рік, з’являлися нові версії Android. Хоча кожна наступна була чимось краща за попередню, не можна сказати, що всі вони були однаково успішні. Деякі запам’ятались, назви інших багато хто навіть не чув. Отже, пропонуємо вашій увазі невеличкий рейтинг кращих, на наш погляд, версій цієї мобільної ОС.

Android 10

Це була перша версія без розширеної назви: в 2019 мала вийти ОС з першою буквою Q, але в Google вирішили відмовитись від цього через декілька причин.

Головною ж особливістю стала поява навігації з підтримкою мови жестів. Так, ідея була запозиченою, але довгоочікуваною.

З’явилося й багато інших цікавих функцій, наприклад, Live Caption (відповідала за перетворення голосового файлу в субтитри), або підтримка стримінгу для навушників і слухових апаратів. Крім того, саме в «десятці» з’явилась повноцінна підтримка складних телефонів, екосистема яких сьогодні стрімко розвивається – достатньо ознайомитись з асортиментом інтернет-магазину ctrs.com.ua.

Ice Cream Sandwich 

Четверта за рахунком версія, яка побачила світ в 2011 році. Саме в ній перешйли на візуальний інструмент Holo Design, завдячуючи якому вдалося кардинально змінити дизайн. До ступеню, що дозволив порівнювати її навіть з бездоганною iOS. 

Але головне завдання, яке ставили перед собою розробники – щоб нове покоління ОС виглядало та працювало однаково на смартфонах та планшетах, бо попередник був орієнтований на гаджети з великими екранами. Ця ідея використовується і дотепер.

Було багато й інших нововведень. Наприклад, можливість закриття окремих додатків чи повідомлень.

Cupcake

Теж одна з найбільш відомих версій з десертним ім’ям, яку випустили в 2009 (цифровий індекс – 1.5).

Саме в ній користувачі отримали змогу користуватися віртуальною клавіатурою, без якої сьогодні нікуди. З технічної точки зору саме це дозволило відмовитись від смартфонів з фізичними клавіатурними кнопками.

Ще одним важливим нововведенням стала поява віджетів, можливість запису відео, функція автоматичної зміни орієнтації екрану, а також засіб, що дозволяв завантажувати власне відео на YouTube. 

Android Lollipop

П’яте покоління (2014 рік) запам’яталося черговою рішучою зміною інтерфейса на основі інструмента Material Design, який в трохи зміненому вигляді Google використовує до цього часу. З’явилась підтримка 64-розрядних процесорів, меню багатозадачності, функція Smart Lock, групування повідомлень за додатками, власний додаток для ліхтарика. 

Android 12 

Один з останніх варіантів (дата виходу - 2021 рік). І знову зміни в дизайні, пов’язані з використанням інструменту Material You (пам’ятаєте – це сучасна модифікація Material Design). Вони надають більше можливостей в плані індивідуального налаштування. Акцент зміщений на збільшення візуальних елементів, що пов’язано з ростом діагоналі екранів.

Є покращення в забезпеченні конфіденційності, в роботі функції автоповорота (з використанням розпізнавання обличчя) та багато інших.

Минулорічний Андроїд, як бачимо, в першу п’ятірку не потрапив. Ще не заслужив.


    фейсбук