Вінницька область розташована в лісостеповій зоні Правобережної України і займає Волино-Подільську та Придніпровську височини. Клімат помірно континентальний, з м’якою зимою і теплим літом. Головні ріки – Дністер та Південний Буг з густою мережею приток. Територія: 26,5 тис. кв. км. Утворена в 1932.

 

Історія

Перші поселення відомі з доби палеоліту. В період роздрібленості Київської Русі-України ця територія належала до Галицько-Волинського князівства. Починаючи з 1259 зазнавала нападів татаро-монголів. З середини XIV ст. входить до Литовської держави, а після Люблінської унії – до Польщі. Населення Поділля страждало від грабіжницьких нападів турків та кримських татар (особливо в середині XIV ст.). Мешканці краю брали найактивнішу участь у визвольній війні українського народу 1648–1654, пов’язаною з Б. Хмельницьким, М. Кривоносом, Д. Нечаєм, І. Богуном.

У 1793 утворено Подільське і Брацлавське намісництва. В 1797 їх ліквідували у зв’язку з утворенням Подільської губернії з центром у Кам’янці- Подільському.


    фейсбук