Назву старовинний львівський район Замарстинів отримав від львівського міщанина Яна Зомерштейна, який проживав тут близько 1389 року. З давніх-давен це був район бідноти.

 

Вирізнявся він невпорядкованістю, а мешканці — досить суворим характером. За часів гітлерівської окупації квартали Замарстинова, відокремлені від міста колючим дротом, були перетворені на єврейське гетто — 136 тисяч осіб знищили тут фашисти. В кінці Краківської вулиці, знаходиться старовинний костел Марії Сніжної, збудований у XIII столітті німецькими колоністами. Інтер’єр храму витриманий у неоромантичному стилі. В окремих місцях зберігся розпис художника Е. Лєпшого. На вулиці Сніжній можна побачити ренесансний костел і монастир бенедиктинок, який є дуже цікавою архітектурною пам’яткою міста. Комплекс збудований архітектором П. Римлянином у 1595 році — Святої Покрови Сестер Студиток. Праворуч на Замарстинівській вулиці можна побачити площу Старий Ринок, на якій близько 1260 року був зведений костел Івана Хрестителя. За переказами храм був споруджений князем Левом для своєї дружини — угорської принцеси Констанції. У 1887 році храм був перебудований архітектором Ю. Захарієвичем. Поряд із костелом знаходиться відкритий у 1993 році Музей давніх пам’яток Львова.

Також варто звернути увагу на невелику муровану церкву Святого Миколая (вул. Б. Хмельницького, 28а), яка вважається найстарішим православним храмом Львова. Є припущення, що храм будувався як усипальниця галицьких князів. Опікувався ним львівський цех шевців. Церкву було зведено ще у ХІ–ХІІ століттях і слугувала не лише храмом, а й осередком громадсько-політичного життя. З 1544 року при ній існувало Миколаївське братство, членами якого були українські ремісники. Пам’ятка не зберегла свого первісного вигляду через пожежі 1623 та 1800 років. Зі старовинних памяток мистецтва у церкві збереглися ікона Федора Тіронського (XVII століття) та ікона Богоматері, яка є цінним витвором львівського малярства першої половини XVII століття.

На вулиці Б. Хмельницького, 36 є церква Святого Онуфрія та монастир василіан. Храм був зведений на місці дерев’яного близько 1550 року. При монастирі діяла найдавніша львівська православна друкарня, у якій працював Іван Федоров.У церкві зберігається унікальний іконостас роботи відомого галицького живописця М. Сосенка, виконаний у 1908 році. Прямуючи у бік Високого Замку, опинитесь перед невеликою капличкою та міським джерельцем, з якого львів’яни полюбляють набирати питну воду. Позаду каплички побачите хрести, що символізують хресну дорогу Ісуса Христа. Пройшовши далі вул. Б. Хмельницького можна дійти до храму Святої Параскеви П’ятниці. Церква є однією з найстаріших у Львові і була збудована на кошти молдавського воєводи в XVII столітті. Цікавим є поєднання стилів готики і бароко в архітектурі будівлі. Усередині зберігся чудовий іконостас початку XVII століття. Остання значна реставрація церкви Одбулася у 1908 році.


    фейсбук