Найбільша в Криму група копалин вулканів - Карадаг.
Руїни двох древніх вулканів складають відокремлений мальовничий гірський масив Карадаг площею 25 км2, розташований на березі Чорного моря між Коктебельської і Отузькой долинами (в районі селищ Коктебель, Курортне і Щебетівка).

 

Основними частинами Карадага є Береговий хребет довжиною 5 км (вища точка Хоба-Тепе - 440 м над р. м.) і відособлена Свята гора (577 м), що складаються з різноманітних вулканічних порід і туфів. У берегових обривах висотою 220 ... 240 м і в гірських кручах оголені потужні потоки лав монолітної, подушкової і глибової будови, пласти і лінзи вулканічних туфів. Ця шарувата товща прорізана впровадженнями лави у вигляді січних куполовидних і плітообразних тіл.
Тут в средньоюрску епоху (150 ... 170 млн. років тому) діяли вулкани Хоба-Тепе і Свята гора. Спочатку на дно моря виливалися і легко розтікаєлися лави щитовидного вулкана Хоба-Тепе заввишки більше 600 м і поперечником близько 4 км.
На другому етапі виверження відбувалися на суші, сформувавши шаруватий конус з туфів і лав висотою 700 ... 800 м з низкою невеликих паразитичних вулканів, виливав короткі потоки лав. Два потужні вибухи зруйнували вершину вулканічного конуса. Потім в жерло вулкана проникла лава, утворивши свого роду "пробку". Вулканічна діяльність почала затухати, циркулюючі в лавах і туфах гарячі водні розчини залишили після себе мінеральні жили з кварцом, сердоліком, кальцитом і іншими мінералами. На третьому етапі діяв вулкан Свята гора висотою 500 ... 600 м, складений короткими потоками лав кислого складу і вулканічними куполами і трасами (звареними вулканічними туфами кислого складу). Піднялися з вулканічного вогнища гарячі гази і вода утворили в трасах скупчення морденіта (мінерал з групи цеолітів).
Що відбувалися пізніше деформації земної кори змінили становище копалин вулканів, потоки лав і пласти туфів зайняли похиле положення, а Свята гора розломами була розділена на кілька частин.


    фейсбук