Найбільший в Криму масив вивержених порід - Аюдаг. Знаходиться на Південному березі між селищем Партеніт та міжнародним дитячим центром "Артек". Прибережна гора Аюдаг висотою 577 м слабо витягнута в північно-західному напрямку на 2400 м, в плані близька до кола площею близько 4 км2.

Масив виник у середньоюрский період (близько 160 млн. років тому) при впровадженні магми (розплавленої речовини в глибинах Землі) в піщано-глинисті породи таврійського серії. Чи не пробившись до поверхні, магма застигла під товщею осадових порід, утворивши магматичні діапіри, своєрідний купол "невдалого вулкана". У контакті з магмою осадові породи під впливом високих температур перекристалізованого в роговики - однорідні тонкокристалічні дуже міцні гірські породи з гладким, як у роги, зламом.
За наступні мільйони років товща осадових порід, що покриває діапіри, була розмита і магматичних купол оголився: його верхня частина висотою більше 500 м доступна для огляду. Масив діапіра, складений виверженими породами, має грушоподібну форму і зональну будову: внутрішня його частина складається з зернистих габро-діабазів, зовнішня - з щільних іорфіритів. Унікальна особливість масива в тому, що у верхній його частині знаходиться слабо похилий горизонт габро-діабазів, виявлений лише наприкінці 1980-х років. У них найнижче серед кримських магматичних порід вміст кремнезему - 43,94%.
Унікальна знахідка твердого вуглеводню в виверженої породи. У вивержених породах, що виникли при застиганні вогненно-рідкої магми, вуглеводні не утворюються. Тим дивніше знахідки твердого вуглеводню в порожнечах порфіритів мису Партеніт в однойменному селищі на Південному березі Криму. Невеликий мис правильної куполоподібної форми утворився при впровадженні магми основного складу в глини і пісковики таврійської серії. Масив вивержених порід відпрепарировали від вміщають гірських порід і, разом із тим, не зруйнований. Його зовнішня частина складена порфіритами з округлим поперечником до 2 ... 3 см, заповненими молочно-білим кварцом, кальцитом і іноді чорним блискучим мінералом середньої твердості. Це і є мінерал антраксоліт. Зовні він нагадує антрацит, в полум'ї свічки не горить, в органічних рідинах не розчинний. За хімічним складом - вуглеводень (вміст вуглецю 90,0 ... 91,8 масових відсотка, водню 3,33 ... 3,81%). Антраксоліт виник при впровадженні магми в навколишні темні, багаті органікою, глинисті породи. При високій температурі органічна речовина глин переганяється, потрапляло в гідротермальні розчини і потім відкладалось в порожнечах зовнішній частині масиву разом з кварцом і кальцитом.

 


    фейсбук