Найдавніша пошта на території України була відкрита на початку XVII століття у Львові італійцем Монтелупі. Натомість найдавніший документ, що зберігся до нашого часу, датований 1612 роком і свідчить про надання привілею його співвітчизникові, львівському купцеві Р. Бандінеллі на володіння поштою, яку він вдосконалив після попередника. Будинок,в якому була пошта, зберігся і донині на площі Ринок. У1913 році було відправлено 114,5 мільйона листів. З того часу їхня кількість зросла більше як у 15 разів. Перший телеграф з'явився на території України в 1852 році у Львові і тоді ж було відкрито урядову телеграфну міжміську станцію. Кількість відправлених телеграм у 1913 році становила сім мільйонів. З того часу вона зросла майже в 10 разів. 

Перший телефонний зв'язок в Україні було встановлено у 1882 році в Одесі. У 1880 році в Київському університеті було проведено випробування першої в світі системи одночасного телеграфування і телефонування по одному і тому самому дроті.

З 1993 року в Україні працює спільне підприємство "Український мобільний зв'язок" - товариство з обмеженою відповідальністю, засновниками якого є більшість обласних підприємств зв'язку і такі провідні західні фірми, як ПТТ -Телеком (Голландія), Телеком (Данія), Дойче Бундепост (Німеччина). Українські партнери володіють 51 процентом статутного фонду. Зараз "сотова" система функціонує у Києві, Харкові, Сімферополі, Севастополі, Ялті, Алушті, Одесі, Дніпропетровську, Запоріжжі, Кривому Розі, Ужгороді, Дніпродзержинську, Рівному, Кіровограді, Хмельницькому, Житомирі, Львові, Миколаєві, Нікополі, Марганці, Херсоні, Полтаві, Луганську, Первомайську Миколаївської області, Чернігові, Івано-Франковську, Вінниці, Керчі, Феодосії, Донецьку, Макіївці.

Найближчим часом передбачено розвиток мобільного радіотелефонного зв'язку в 21 найбільшому місті України та вздовж головних магістралей. Найдавніша згадка про використання в Україні радіо міститься в "Поштово-телеграфному журналі" за 1902 рік. У цей час почала діяти цивільна лінія радіотелеграфного зв'язку між Херсоном та селищем Гола Пристань. Перша в Україні радіопередача прозвучала в Харкові 16 листопада 1924 року, а наступного року - в Києві.

Перший в Україні телецентр було засновано в Києві у 1951 році. Цього ж року почалися регулярні телевізійні трансляції за електронною системою. Нині в Україні діє 27 державних телерадіоорганізацій, у тому числі 23 обласні, дві міські - у Севастополі та Кривому розі, телерадіокомпанія "Крим" та державна телерадіомовна компанія України. Загальний обсяг внутрішньодержавного мовлення становить 37 тисяч годин, радіомовлення - 43 тисячі. Крім того, Держтелерадіокомпанія здійснює радіомовлення на інші країни обсягом понад 10 тисяч годин. Останнім часом з'явилися і користуються дедалі більшою популярністю телекомпанії недержавні. Загалом у 17 містах України працює більше 50 недержавних телерадіокомпаній, каналів, студій, відеоцентрів. Україна є членом Міжнародної організації радіомовлення і телебачення, активним учасником створеної в її рамках системи Інтербачення.


    фейсбук