АЇР ТРОСТИНОВИЙ (лепеха звичайна, татарське зілля, ірниця, шуварник, сашина, гавір, аир болотный)
Acorus calamus — багаторічна трав'яниста рослина родини ароїдних. Кореневище товсте, циліндричне, звивисте, жовтаво-зелене, вкрите зверху по спіралі темними широкими листковими рубцями, розташоване горизонтально, майже на поверхні. Стебло прямостояче, нерозгалужене, сплюснуте, з одного боку жолобкувате, з другого — гостроребристе, 80—125 см заввишки. Листки мечовидні. Квітки дрібні, зеленаво-жовті, двостатеві, зібрані в початок. Плід — шкіряста червона ягода. Цвіте у травні — липні.
Поширення
Росте майже по всій території України по берегах річок і водойм, на болотах і болотистих луках, по днищах балок
Заготівля і зберігання
Використовують сушені і свіжі кореневища (Rhizoma Calami). Для сушіння кореневища викопують восени і рано навесні, миють, пров'ялюють на відкритому повітрі, розрізають на куски 15—20 см і сушать у сушарках при температурі 25—30°. Сухої сировини виходить 22—23 % . Сировина гігроскопічна, тому її слід зберігати в сухому місці в закритій тарі. Строк придатності — 3 роки. Сировина відпускається аптеками.
Хімічний склад
Кореневище А. т. містить ефірну олію (до 5%), гіркий глікозид акорин, аскорбінову кислоту (150 мг% ), дубильні речовини, крохмаль, смоли тощо. До складу ефірної олії входять а-пінен, а-камфен, а-камфора, спирти борнеол, евгенол метилевгенол, циклічні сесквітерпени та їхні похідні тощо.
Фармакологічні властивості й використання
Аїр проявляє тонізуючі, протизапальні, знеболюючі, відхаркувальні, жовчогінні, антибактеріальні та дезинфікуючі властивості. Наявні біологічно активні речовини збуджують закінчення смакових рецепторів посилюють рефлекторне виділення.