Державний дендрологічний парк «Тростянець» — пам'ятка садово-паркової архітектури середини XIX століття, створена завдяки зусиллям і коштом Івана Михайловича Скоропадського. Парк розташований в південно-східній частині Чернігівської області в селищі Тростянець Ічнянського району на площі 204,7 га в сприятливих у цілому для розвитку деревної рослинності кліматичних умовах. Навколо нього простягаються лісозахисні смуги площею близько 350 га.

Місцевість, вибрана для створення дендропарку, на початку XIX століття була типовою для Лівобережного лісостепу відкритою рівниною, що розсікалась численними незалісненими заболоченими балками. На південній частині цієї території зростав дубовий гай, частина дерев якого, посаджених в кінці XVIII, початку XIX століття, збереглися та входять до складу паркових ландшафтів. Решта вибраної території використовувалась як сільськогосподарські угіддя.

Наприкінці першої половини XIX століття в насадження почали вводити екзотичні види, саджанці яких доставляли з Риги, Петербурга, Парижа, Києва, Нікітського ботанічного саду, акліматизаційного саду Каразіна та інших. Одночасно з розвитком паркових ландшафтів виникла реальна необхідність створення захисних насаджень. З 1858 року почався новий етап у будівництві Тростянецького парку — перетворення рівнинної місцевості на рельєфний ландшафт. У результаті робіт, що проводили близько 30 років, створено гористий рельєф, де висота окремих гірок сягала 35 метрів. Гірки обсаджували деревами, головним чином соснами та кущовими видами.

В 1886 році було проведено першу інвентаризацію насаджень парку та складено топографічний план. Взагалі за цей період ландшафт парку був практично сформований: захисні насадження займали площу 180 га, формування рельєфу безпосередньо на території парку закінчено, прокладено доріжки, встановлено кам'яні та дерев'яні лави та альтанки, скульптури, побудовані малі архітектурні форми, греблі та мости.

Парк «Тростянець» – справжня перлина Чернігівської області. Ідеальне місце для прогулки та відпочинку. Сюди варто завітати…


    фейсбук