Гора Петрос (2020 метрів) - третя за висотою вершина в Карпатах після Говерли (2061) і Бребенескула (2035). У перекладі з румунської назва гори означає «камінь». Однак у місцевих жителів є своя легенда, яка проливає світло на походження назви гори. Коли землю населяли казкові, чарівні істоти, в глибокій норі в горі недалеко від Петрова жило  чудовисько Страхопуд, яке наганяло  жах на мешканців найближчих сіл,  вимушених постійно приносити йому в жертву тварин. Коли тварин в селах більше не залишилося, і Страхопуд почав загрожувати жителям, його вирішили перехитрити брат з сестрою. Поки сестра відволікала монстра, її брат на ім'я Петрик спорудив гігантські стріли, якими зміг вбити Страхопуда. Однак загинуло не тільки чудовисько, але і сестра, на яку воно  впало.  Не зміг пережити  такого  горя  її брат - і,  добігши до місця, де померла його сестра, помер сам. З тих пір це місце називають горою Близницею, а те місце, з якого Петрик стріляв в чудовисько Петросом.

Мальовничі простори, що відкриваються з крутої вершини Петроса, порівняно невелика відстань від залізниці і втоптані, марковані стежки роблять сходження на Петрос дуже популярними.
Північні, східні і південно-східні схили вершини дуже круті, навіть обривисті. Взимку тут постійно сходять лавини, тому вершина набуває спортивну категорію, і без спеціального спорядження від сходжень на Петрос варто утриматися.

Гора високо стоїть над навколишньою місцевістю, тому в гарну погоду з Петроса відкривається захоплююча панорама навколишніх гір. На південному сході видно пік Говерли - найвищої гори в України. На північний захід хребет тягнеться в село Ясеня, а на південь - йде спуск в села Богдан і Говерлу. На заході видно гору Близницю (вища точка хребта Апшинець).
На вершині Петроса знаходяться руїни каплиці і хреста, а також насипний тур (пагорб) з каменів, що символізує саму вершину.

 


    фейсбук