Вас запрошують насолодитися тишею і незвичайною красою Шацькі озера!

Шацкі озера – група з більш ніж 30 озер на Волині, в межиріччі Прип’яті і Західного Бугу. Шацкі озера розташовані серед лісових масивів, в яких побудовано велику кількість санаторіїв і таборів відпочинку. Для охорони рідкісних природних комплексів в районі Шацьких озер в 1983 році створений Шацький природний національний парк площею 32 500 га.

Найбільші з Шацьких озер – Світязь (27,5 км2, друге за розмірами природне водоймище на Україні після озера Ялпуг), Пулемецьке озеро (16,3 км2), Лука (6,8 км2), Люцимир (4,3 км2), Острів’янське озеро (2,5 км2), Кримне (1,44 км2), Пісочне озеро (1,86 км2).

Береги Шацьких озер низькі, пологі; є заболочені ділянки. Живлення озер відбувається за рахунок опадів і ґрунтових вод, а також за рахунок водообміну по каналах, якими сполучені деякі озера.

Влітку вода в озерах добре прогрівається, взимку озера замерзають. Мінералізація води помірна або понижена, її величина коливається від 75–125 до 200–250 міліграм/л. Колір води змінюється від жовтувато-зеленого в мілководих озерах до смарагдово-зеленого в глибоких. Дно покрите переважно піщано-мулистими відкладеннями.

У Шацьких озерах водяться окунь, плітка, щука, лящ, карась, короп, сом, в’юн, вугор, присутні акліматизовані види (наприклад в озерах Світязь, Пулемецькому і Кримному – канадський сом, в Пісочному – форелеокунь, в Пулемецькому – чудський сиг, в Люцимирі і Чорному Великому озері – судак і амурський сазан). У ряді озер мешкають раки.

Береги Шацких озер є місцями гніздування водоплавних птахів (диких качок і гусаків, лебедів і ін.). Велика частина Шацьких озер входить до складу Шацького природного національного парку.

Природа щедро нагородила Волинь озерами. Перлиною краю є одне з найбільших в Україні озер – Світязь. Маючи невичерпні джерела, Світязь славиться дуже чистою, прозорою і м’якою, багатою на срібло водою. Привертає він і своїм екзотичним островом. Його ще називають островом закоханих. Старожили стверджують, що існує шлях, по якому від берега до острова можна добратися по воді пішки.
Берегова лінія Світязя хороша, що робить озеро привабливим для сімейного відпочинку (особливо з дітьми). Для любителів купатися є можливість пройти по ідеально чистому піску приблизно 100 м і більше.

Спокій, романтика, цілковита тиша зачаровують... Можна, напевно, цілий день дивитися на красу цього озера! На заході сонця, коли червоне світило поволі занурюється в озеро, настає та мить, коли просто неможливо відірвати погляд від неповторного краєвиду. Мабуть саме заради цього сюди приїжджають туристи з Європи. Побувайте на Світязі і обов’язково допливіть до острова закоханих! Відпочинок на острові принесе Вам незабутні враження і залишиться у вашій пам’яті надовго.

Це саме те місце – куди хочеться «тікати» знов і знов… Відвідайте це казкове місце, щоб насолодитися прекрасним поглядом «Волинських очей»…


    фейсбук