МАВКИ

Мавки—то душі померлих дітей, але, на відміну від русалок, які живуть у воді, живуть на деревах у лісах, на полях і в траві. Люблять жити і в гірських печерах. їхні світлиці застелені та обвішані барвис­тими килимами. Навесні, як тільки починають танути сніги, вечорами мавки засаджують прогалини квітами, а коли все довкола зазеленіє і розцвіте, бігають по травах, рвуть квіти, гойдаються у гіллі дерев, мов у колисці, викачуються в житах, сплітають вінки і танцюють. Там, де вони танцюють, трава росте краще і густіше.

Мавки, як і русалки, знають про все на світі, тому люди до них ставляться з пошаною, особливо на Зелені свята: приносять польовим русалкам жертовний хліб і кладуть на ниву, бо це вони разом з іншими польовими духами сприяють родючості полів та відлякують усяке лихо.

Вночі, як тільки з'явиться в небі круглий отвір та прийдуть і сядуть на його сходинках ангели із запаленими свічками, мавки вельми люблять веселитися в теплих, розігрітих ще вдень сонцем Дажбога, водах рік та озер, хлюпаються у криницях, бо місяць і зірки для них як для людей сонце в небі.

Мавки то вродливі молоді дівчата високого зросту, з миловидним і круглим лицем; коси довгі, спускаються на плечі, в них завжди вплетені квіти. Одяг тонкий та прозорий. Спереду виглядають як дівчата, а насправді немає в них ні тіла, ні душі. Через те немає в них і тіні, а коли бігають по траві, то вона під їхніми ногами не хитається.

Мавку можна бачити. Вона сама зачепить іноді гарного парубка, почне жартувати з ним, а коли хто вподобає її заманює до танцю і може залоскотати до смерті того, хто звабиться її красою.

Найчастіше несамовиті оргії-танці мавок-чарівниць можна бачити на ігрищах біля річок та озер на Зелені свята, особливо Купальської ночі. Мавського Великодня русалки і мавки ходять полями, луками, лісами, бо їхні душі відпущені на волю, перетворюються у людей і сполсивають звичайну їжу. Люди в цей день остерігаються працювати, "щоб не розгнівати помер­лих душ".

Веселощі мавок молена побачити і в неміцному сні, коли хто недалеко від них спав. Та не колсен молсе бачити польових красунь. А місця ті недаремно звуться ігрищами, бо де мавки перетанцюють, трава вік не буде рости там приграє їм до танцю чорт на дудці. Мавка любить загадувати загадки, коли на Зелені свята зустріне в лісі або в полі людину. Кажуть, що від мавок, схиль­них робити чоловікові зло, можна вберегтися, скинувши з себе сорочку, і, вивернувши її навиворіт, одягти знову. Це в тому випадку, коли при собі немає часнику або цибулини. Оберегом від злої красуні може бути також полин чи любисток, як і від русалки, мавчиної подруги.

ВОЙТОВИЧ Валерій Миколайович
МІФИ ТА ЛЕГЕНДИ ДАВНЬОЇ УКРАЇНИ


    фейсбук