Ворскла впадає в Дніпродзержинське водосховище з лівого боку. Довжина її - понад 400 км. Витоки знаходяться на Середньоросійській височині, поблизу верхів'я Псла і Сіверського Дінця. В середній і нижній течії Ворскла протікає по території України. Широка заплава зайнята луками, які чергуються з листяними лісами, болотами і торфовищами. Особливо багато старорічищ і острівців на ділянці від верхів'я до с. Опішні. На цій ділянці Ворскла особливо звивиста і протікає кількома рукавами. Правий берег її переважно високий, порізаний численними ярами і балками, лівий - низький, складений пісками або пісками з домішкою мулу. Подібна будова долини властиво і її нечисленним притокам, одним з яких є річка Мерло, довжина якої 116 км.

Нижче м. Полтави берега Ворскли знижуються, її долина розширюється. Річка тече переважно одним руслом, кількість старорічищ збільшується до гирла. В даний час гирлі Ворскли залито водами Дніпродзержинського водосховища, де утворилися мілководні плеса і затоки, названий по імені річки. Її русло в багатьох місцях перегороджено греблями, що змінило природний характер річки. Ці зміни подібні до тих, які описані при характеристиці Псла.

Рибне населення Ворскли представлене переважно гірчаком, уклеєю, піскарем, пліткою, єльцем і деякими іншими видами. Усач, рибець, судак і карась зустрічаються одиничними екземплярами. Рідко ловляться. щука, жерех, лин, підуст і лящ. В гирлової частини річки і в прилеглому до неї затоці переважають окунь, плотва, краснопірка, в'язь, ялець, вівсянка, жерех, уклея, щука, лин, густера, лящ, короп і судак.

Омельник - права притока Дніпродзержинського водосховища. Його довжина - близько 65 км. У багатьох місцях русло ріки перегороджено греблями, дно поблизу берегів замулене, заросло водною рослинністю. Найбільш часто тут зустрічаються плотва, окунь, синець, гірчак, а також уклея, в’язь та ін

 


    фейсбук

    Останні матеріали