Палац графа Ксідо — найцікавіша споруда Хмільника, збудований у 1911—1915 рр. за проектом академіка Фоміна над мальовничим берегом Бугу поблизу старих замкових мурів. Палац розташований на Вінничині в місті Хмільник. Являє собою еклектичне поєднання стилів різних епох. Так, якщо подивитись на палац з різних боків, то навіть важко повірити, що це один й той самий будинок. З боку річки відкривається панорама ренесансного замку з баштами у кутках, а от парадний фасад будівлі з колонадою над головним входом — взірець архітектури класицизму.

Статний красень, російський дворянин Костянтин Ксідо прибув в кінці 19 століття в чині офіцера у Хмільник на службу в батальйон Казанського піхотного полку, який придушував Кармелюкові постання подільських селян. Поміж військових справ Ксідо не оминав світських балів, на яких запаморочив не одну юну голову у модному капелюшку. Нічого не бракувало видному кавалеру, крім одного — він не був із заможних. І так Ксідо, можливо, й залишився б на військовому жалуванні, якби не «продав» свою красу. Відкинувши популярність серед перших красунь, Ксідо, за порадою Буніна, який служив у цьому ж полку по сусідству в Летичеві, зробив пропозицію немолодій графині Лєвашовій. Місцевий краєзнавець Микола Іващук описує її як «страшно негарну», а на додачу Катерина Лєвашова була глухоніма. Цю прогалину графиня заповнила щедрим посагом — 28 навколишніх сіл, не рахуючи власності в самому Хмільнику. За капітал й графський титул офіцер відплатив непохитністю шлюбу, а на отримані гроші збудував родинний замок Ксідо в 1911 році.

З боку річки замок обкладений кам'яною плиткою, щоб нагадував фортецю, а з іншого зроблений під стиль панського маєтку з білими колонами й балконами. Який був кінцевий задум — невідомо. Ксідо не особливо переймався будівництвом, бо хмільницька резиденція більше була дачею. Граф жив переважно в Петербурзі, а після революції емігрував на захід. У 1943 році граф Ксідо знову з'явився в Хмільнику. Нібито з Чехії, куди одразу повернувся, лише поблукав своїм замком і зустрівся зі своїм колишнім лакеєм. Ксідо тоді вже було під 70.

Історичні відомості про історію палацу та замку на місці якого побудований палац зберігаються в краєзнавчому музеї Хмільника, який Микола Іващук на громадських засадах облаштував в уцілілій вежі кам'яної фортеці.

Джерело: Вікіпедія

    фейсбук