Сумський парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення розташований в центральному районі Сум, займає площу 5 га. Він має майже прямокутну форму, дещо видовжену з півдня на північ і звужену в його північній частині.

В кінці XIX та на початку XX століть впродовж вул. Троїцької (зараз вул. Дзержинського) м. Суми з’являється цілий ряд новобудов заможної верстви населення міста. Серед них оригінальним архітектурним стилем виділялись Троїцький собор та поруч з ним двоповерховий особняк селекціонера Івана Олександровича Асмолова. Сьогодні особняк Івана Асмолова називається "блакитним" корпусом, оскільки фарбують його в унісон з куполами Троїцького собору блакитними тонами. Навколо особняка та на північ від нього Іван Ас- молов розбив досить великий парк. Перекази свідчать, що це був чудовий куточок Нового Міста. Вражали його штучні водойоми, в яких ніби-то плавали екзотичні риби, а дзеркало води прикрашали білі і чорні лебеді. В садибі Івана Асмолова процвітало садівництво.

Краєзнавці зберігають фото 1905 р. партерної частини парку Асмолова, виконане мабуть з Троїцького собору. На фото добре помітні за гарним парканом біля входу до парку 12 дубів приблизно 10-річного віку та 4 ялини навколо партеру перед особняком. Сьогодні біля входу до парку привітно зустрічають гостей тільки 4 дуби, а перед "блакитним" корпусом лише 3 ялини. Це вікові дуби звичайні пірамідальної форми і ялини колючі блакитної форми. Верхівки високих та струнких ялин в цьому році рясно обліплені шишками.

Створювався парк Асмолова в ландшафтному стилі, про що ми здогадуємось нині по залишках на його території посадок дерев у вигляді біогруп (3-5 дерев) сосен австрійської та Веймутової, лип американської та серцелистої, бархата амурського, клена гостролистого, тополі білої, а також поодиноких дерев гіркокаштанів звичайного і червоного, ясеня звичайного, берези повислої, робінії звичайної, клена цукристого тощо. Композиційна вісь парку на північ від розкішного парадного входу в особняк Асмолова розпочиналась добре облаштованою пішохідною магістраллю з круглою клумбою під квіти.

До північно-західної частини парку прилягає добре збережена липова алея, посаджена в ті далекі роки. Ширина алеї між рядами граціозно струнких лип дорівнює 5 м, а відстань між липами в рядах 6 м.

Під час революційних подій 1917-1918 pp. парк Івана Асмолова був частково вирубаний. Його пішохідні доріжки, пейзажні галявини, водойоми, альпійські гірки, клумби тощо були занедбані. Особняк, господарські будівлі та парк перетворили в притулок для сиріт. Пізніше в довоєнні роки на базі парку працював санаторій. В роки окупації німці в парку розмістили свій шпиталь.

З вересня 1943 р. хазяїном Сумського парку стає обласне лікувально-санаторне управління (ЛСУ). Поступово парк починає відроджуватись. У його флорі з’являються нові види дерев та чагарників.

По-справжньому дбайливе відношення до парку починається з середини 60-х років. В цей час озеленювачем парку починає працювати Надія Федорівна Дубровіна. Вона творчо доглядає за ним вже майже 40 років.

На початку 70-х років обласна лікарня ЛСУ значно розширюється. З’являється нагальна необхідність реконструкції парку. У 1972 р. було схвалено генеральний план його ландшафтної реконструкції, благоустрою та озеленення. Виконала його проектна група А. Залевського з Центрального республіканського ботанічного саду АН України. Кошти на проектні роботи виділило Сумське міське товариство охорони природи.

До початку реконструкції дендрологічна колекція Сумського парку нараховувала близько 80 видів і форм дерев, кущів та ліан. Колекцію прикрашали ясен звичайний плакучої форми і витончена береза далекарлійська, ялина європейська гірляндної форми і верба біла плакуча, клен гостролистий кулястої форми і горобина звичайна плакучої форми тощо. Реконструкцією парку передбачалось збільшити дендрологічну колекцію в 2,5 рази.

В північно-східній частині парку на площі біля 1 га зберігся з часів Івана Асмолова фрук-товий сад. Багато майже 70-річних яблунь, поодиноких груш, черешень і слив теж потрібно було омолодити або замінити новими. П’ятиповерховий лікувальний корпус в парку збудовано у 1976 р. Перед ним розбили новий партер. По обидва боки від входу в лікувальний корпус групами розмістили вічнозелені рослини туї західної та ялівця козачого. Особини туї західної кулястої форми підкреслюють декоративність цих композицій.

Дендрологічна колекція парку у 1975- 1985 pp. збагатилась новими видами дерев та кущів. Найбільш помітні і цінні із них: гінкго дволопатеве, модрини європейська та сибірська, псевдотсуга Мензіса та тис (негній-дерево), бук лісовий та дуб північний, маслинка вузьколиста та дерен справжній, сумах коротковолосий та скумпія звичайна, горіхи грецький та маньчжурський, самшит вічнозелений та магонія падуболиста тощо.

Нині на старому партері, а також на захід та північ від "блакитного" корпусу парку пред-ставлені пейзажні композиції голонасінних рослин, в складі яких ялини, модрини, ялиці, туї, псевдотсуга тощо. Вік особин в композиціях різний, але наймолодші серед них мають не менш як 15 літ. З роками вони виросли, розрослись... їх досить щільне просторове розміщення стало "загрозливим" для майбутнього цих композицій.

Функціональна направленість Сумського парку вимагала специфічного зонування його території. Парадність нового партеру змінювалась в глибині парку пейзажами, які гармонують із спокійним відпочинком. Тінисті пішохідні доріжки супроводжували відпочиваючого до маленьких штучних водойм, з’єднаних між собою вузенькою протокою, та на галявину- солярій. На жаль, ці місця в парку в останні роки дещо занедбані.

Сумський парк красивий, затишний. Влітку він приємно вражає різнобарвністю квітів. Тут можна милуватись і захоплюватись трояндами і айстрами, півоніями і функіями, тюльпанами і гіацинтами, королицями і рудбекіями та багатьма іншими видами квітів. Білопільча- нин О. Олесь мов про них писав:

“Опівночі айстри в саду розцвіли,
Умились росою, вінки одягли,
І стали рожевого ранку чекать.
І в райдугу барвів життя убирать ”.

В парку завжди людно. Сюди приходять на екскурсії учні, студенти, вчителі-біологи тощо. Це єдиний парк в місті і взагалі на Сумщині, в якому на досить короткому і зручному показовому маршруті можна ознайомитись із значною за видовим складом колекцією дерев, кущів і квіткових культур.

 


    фейсбук